Pride TM, un festival dedicat minorităților sexuale, se desfășoară de ieri și până în data de 14 august în diferite locații din Timișoara. Cea mai importantă acțiune din cadrul evenimentului este „Pride in the Park”, care va fi organizată sâmbătă, 14 august, între orele 15.00 – 20.00, în Parcul Central, aflat aproape de Catedrala Mitropolitană.

Această săptămână de Pride TM este o celebrare a progresului, a incluziunii, a artei și a identității queer. Comunitatea LGBTQIA+ din Timișoara începe să fie mai loud și mai proud. Pentru noi întâlnirile comunitare după mai mult de un an marcat de incertitudine și neliniște, sunt felul nostru de ne (re)conecta cu propria identitate. Vă invităm în 14 august la Pride in the Park – adică, ore petrecute împreună, în natură și cu muzică. Noi aducem câteva hamace, pături și board games și vă invităm și pe voi să aduceți ce aveți nevoie să vă simțiți bine și să vă invitați mai departe prietenii, colegii, animalele de companie, familia și oricine simțiți că trebuie să fie acolo”, a informat organizatorul Pride TM, Asociația Identity.Education.

Organizatorii evenimentului au informat că Pride TM este un proiect cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

În aceste condiții, un val de reacții au apărut pe rețelele de socializare, Primăria Timișoara fiind criticată pentru faptul că nu a organizat evenimente importante, precum Festivalul Inimilor sau Timfloralis, dar sprijină Pride TM.

„Primăria Timișoara finanțează organizarea unui festival LGBTI+, în condițiile în care Festivalul Inimilor, aflat sub patronaj UNESCO, Timfloralis, un magnet de turiști, investiții, proiecte și multe alte evenimente de impact ale orașului au fost aruncate la coșul de gunoi de “revoluționarii bunei guvernări”. Primăria Timișoara a ajuns fortăreața neo-marxismului, fantoma care bântuie Europa. Se pare că tot ce a fost bun trebuie aruncat și înlocuit cu toate inepțiile agreate de tovarăși (Străzi pentru comunitate, dar comunitatea lipsește, Zilele Timișoarei organizate în bătaie de joc și lista poate continua). Oare unde ne îndreptăm? Cât o să-i mai tolărăm? Cât vor mai continua în acest ritm? Ce își doresc cu adevarat? Nu sunt doar întrebări personale, ci nedumeririle multor timișoreni. Dumnezeu să binecuvânteze orașul nostru”, a declarat Ben Oni Ardelean, deputat de Timiș.

Reprezentanții Primăriei Timișoara s-au apărat susținând că municipalitatea s-a angajat în dosarul de candidatură cu care a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii că va susține astfel de evenimente.

În dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, dosar declarat câștigător în urmă cu cinci ani, există un întreg capitol intitulat „Perspective fluide – Depășirea vechilor mentalități prin puterea culturii”, care se referă la organizarea de evenimente queer și feministe la Timișoara. Astfel, în concordanță cu dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală, Asociația Identity Education a depus un dosar de finanțare pentru Apelul 3/RESTART CULTURA, care face parte din programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Dosarul propune finanțarea unui proiect de Identitate, Educație, Activism LGBT prin artă și cultură, iar suma solicitată este de 50.000 de lei. Apelul este încă în proces de evaluare”, a informat Primăria Timișoara.