Primăria Timișoara intenționează să ia un credit pentru a putea asigura cofinanțările necesare în cadrul proiectelor europene pe care le derulează. Dominic Fritz a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că municipalitatea va lua un împrumut de 20 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care va fi achitat în 15 ani.

Ne-am decis să accesăm un credit pentru aceste cofinanțări și în ultimele luni am avut mai multe discuții și negocieri cu BERD-ul, care este o bancă de dezvoltare, și am ajuns la un acord principal cu ei pentru un credit de 20 milioane euro, care să cofinanțeze proiectele noastre de tramvaie și pe Calea Bogdăneștilor. Rambursarea se va face în 15 ani, la o dobândă de 1,15%. Este o dobândă incredibil de mică, sunt bani pe care putem să-i luăm foarte ieftin. În primii trei ani este perioadă de grație, apoi intrăm cu rambursarea lunară”, a afirmat primarul Timișoarei.

Edilul-șef a ținut să sublinieze faptul că acest credit nu va fi luat pentru plata cheltuielilor curente, ci pentru investiții. Dominic Fritz a mai precizat că, în acest moment, Primăria Timișoara are un grad de îndatorare destul de scăzut, însă municipalitatea are mai multe „pseudo-datorii” sau „credite ascunse”, printre care cele 50 de milioane de lei datorate la E.on pentru Colterm sau un credit de 35 milioane lei luat de Colterm de la o bancă.

De fapt, intrăm într-un parteneriat cu BERD-ul. Pe de o parte, ei ne dau bani pentru proiectele strategice în transportul în comun. Pe de altă parte, ne dau consultanță și ajutor cu experții lor pentru schimbările sistemice și reformele de politici publice în transportul în comun, de care avem nevoie. Această colaborare o voi supune la vot în Consiliul Local Timișoara, apoi urmează negocierile finale pentru contract”, a detaliat Dominic Fritz.