În primăvara anului viitor, timișorenii vor putea circula cu primele autobuze electrice care vor ajunge în oraș. Astăzi, la sediul Primăriei Timișoara a fost semnat contractul pentru achiziționarea a 44 de astfel de vehicule. Autobuzele electrice vor fi realizate de firma Karsan, din Turcia.

Valoarea contractului este de aproape 28 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional. Cele 44 de autobuze electrice vor fi articulate, de mare capacitate, cu o lungime de 18 metri.

De asemenea, firma Karsan va asigura și stațiile de încărcare necesare pentru cele 44 de autobuze electrice și serviciile de mentenanță pentru o perioadă de șase ani.

„În primăvară, aprilie-mai, sperăm să vină primul autobuz. În momentul în care primim primele autobuze, le vom introduce și pe traseu, nu este nevoie de omologare. Trebuie până atunci să instalăm și stațiile electrice. Acolo este nevoie de un mic proces, lucrăm acum la certificatul de urbanism. Este important ca acolo unde vor fi amplasate stațiile să fie curent de înaltă tensiune. Trebuie să vedem dacă unde am planificat stații este și tehnic posibil realizarea lor. Dacă nu, să facem mici mutări. Autobuzele sunt accesibile persoanelor cu handicap”, a explicat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele 44 de autobuze electrice care vor ajunge în Timișoara vor avea o capacitate de aproximativ 50 de locuri pe scaune și 154 de persoane care stau în picioare. Garanția pentru aceste vehicule realizate în Turcia va fi de șase ani sau 420.000 de kilometri.