După ce procedura parlamentară pentru moțiunea de cenzură a fost blocată din nou, luni, din lipsă de cvorum, liderii USRPLUS au luat o decizie radicală. Astfel, în această seară, miniștrii USRPLUS și-au dat demisia din Guvern. Este vorba de cinci miniștrii și vicepremierul Dan Barna.

Nu se mai poate aşa şi nici nu se va mai putea aşa mai departe cu USR PLUS. Miniștrii USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîțu. Ne prezentăm demisiile. Mâine dimineață, la prima oră, premierul va avea demisiile noastre pe birou. Florin Cîţu a dinamitat conştient şi perfect responsabil această coaliţie. Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier, fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea, pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună: ”Aşa nu se mai poate”, a declarat Dan Barna, în timpul unei conferințe de presă.

Nicu Fălcoi, deputat USR de Timiș, consideră că momentul din această seară în care miniștrii și-au anunțat demisia a fost unul greu. „Am fost acolo, alături de colegii noștri, așa cum am fost mereu de-a lungul ultimelor luni. Știu bine cât de mare a fost responsabilitatea pe care și-au asumat-o și volumul de muncă depus în lunile astea dificile. Și mai știu bine că niciunul dintre noi nu am intrat în politică pentru a închide ochii la jefuirea banilor țării de către o cârdășie toxică, indiferent cine e cel vremelnic aflat în fruntea ei. Pentru felul în care a acționat, Florin Cîțu a pierdut încrederea noastră și nu mai are ce să caute în fruntea guvernului“, a precizat Nicu Fălcoi.

De asemenea, Raoul Trifan, senator USR de Timiș, a precizat că „nu putem face parte dintr-un guvern condus de un premier incompetent și iresponsabil”.