Este oficial. Primăria Timișoara poate să ia creditul de investiții în valoare de 20,3 milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la o dobândă de 1,15%, pe o perioadă de 15 ani. O decizie în acest sens a fost luată în ședința de marți a Consiliului Local Timișoara. Majoritatea banilor vor fi utilizați cu scopul asigurării cofinanțării a două proiecte importante finanțate cu fonduri europene.

Modul în care circulăm în oraș, spre și din zona metropolitană, este obiectivul acordului pe care îl vom semna cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), aprobat în Consiliul Local, cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere). Acordul ne va permite accesarea unui credit de investiții de 20 de milioane de euro, la o dobândă infimă, 1,15%, și este rezultatul unor negocieri purtate profesionist în lunile trecute cu BERD, instituție cu care Primăria Municipiului Timișoara a colaborat și în trecut. Banii urmează să îi folosim pentru susținerea unor investiții majore în domeniul mobilității, drept cofinanțare pentru proiecte pe fonduri europene, achiziția celor 21 de tramvaie noi, dar și reabilitarea Căii Bogdăneștilor. Sunt 20 de milioane de euro pe care ar fi trebuit să îi dăm acum, din bugetul local și care ne sunt necesari și pentru alte proiecte, de la infrastructura rutieră, până la construcția de creșe, reabilitarea de școli, construcția de noi clădiri și dotarea spitalelor din oraș. Sper ca anul acesta să intre deja prima tranșă”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai precizat că o parte din aceste fonduri va merge și pentru finanțarea unor proiecte mai mici. Este vorba de actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Polului de Creștere Timișoara și de un studiu privind optimizarea rețelei de transport public.

Actualizarea este necesară pentru că vechea strategie punea accentul pe transportul individual, iar noi vrem să îl încurajăm pe cel alternativ, public, pietonal sau cu bicicleta. Vom face cu BERD și un studiu privind optimizarea rețelei de transport public, desenată în timpul comunismului, când Timișoara era cu totul alta. Acesta este și unul dintre motivele pentru care transportul în comun este folosit sub capacitate. Dar cea mai importantă realizare pentru administrație prin acest acord, dincolo de investițiile concrete ce vor decurge din el, este cum facem lucrurile: bazat pe date, colectate și evaluate de cei mai buni experți, privind spre nevoile de astăzi dar și din viitor, astfel încât să construim durabil”, a explicat Dominic Fritz.