Băieții deștepți ai Timișoarei s-au activat instant pentru a se recupla la contractele publice din administrație imediat după declanșarea crizei politice de la București.

Încurcați de faptul că s-a schimbat primarul municipiului și încă fără posibilități de a accede în zona lui Dominic Fritz, investitorii cu gir politic pompează acum în proiectul „Robu, vino înapoi”. Este vorba despre o găselniță prin care oameni de afaceri din anturajul PNL, dar și PSD doresc să scape, chiar dacă nu prea se poate, de actualul primar al Timișoarei. Deși au fost depuse diverse plângeri în justiție, chiar la Parchet împotriva lui Fritz și sesizări multiple, până mai zilele trecute părea greu de dislocat edilul șef al unui mare oraș din România, mai ales unul cu un vot popular uriaș în spate. Totuși, ieșirea USR de la guvernare, schimbarea prefecților le dă speranțe celor care au lansat deja scenariul revenirii lui Nicolae Robu.

Practic, echipa care a aderat la platforma încă nelansată a fostului primar PNL joacă pe două scenarii: primul e de durată și vizează anul 2024, când Robu ar candida pentru un nou mandat, iar al doilea, chiar dacă seamănă cu o cacialma, merge pe varianta în care cumva Dominic Fritz nu și-ar duce mandatul până la capăt și s-ar organiza alegeri anticipate la Timișoara. Sigur că acest al doilea scenariu nu e unul serios și poate că ar fi valabil într-un stat cu o democrație precară; totuși România, cu toate crizele sistemice actuale, nu pare că a ajuns chiar în zona neguvernabilă. Adică ne e greu să credem că suntem ca în Mexic, acolo unde cartelurile de droguri organizează și controlează alegerile.

Revenind la situația administrativă a Timișoarei putem să constatăm că orașul arată tot mai rău, iar mizeria a pus stăpânire pe aproape toate cartierele. Zona centrală este efectiv jegoasă, cu trotuarele distruse, clădiri în paragină, gunoi peste tot. Încă nu mișună șobolanii ca în București, iar asta pentru că probabil timișorenii iubesc pisicile, care încă mai sunt pe străzi, ceea ce contribuie la reducerea efectivelor de rozătoare. Dar, Timișoara se scufundă într-o mizerie profundă, ceea ce transmite ideea că orașul e lăsat de izbeliște.

Aici probabil că ar trebui primarul Fritz să se implice direct și eficient, să ceară societăților care prestează serviciile respective să-și facă datoria conform contractului. Se știe că interesele din sfera gestionării spațiilor publice sunt uriașe, iar imaginea dezolantă a orașului are legătură și cu societatea „Horticultura”; care răspunde de spațiile verzi.

Poate nu ar fi deloc rău ca Dominic Fritz să verifice toate contractele cu firmele care gravitează în această sferă, mai ales că pe acolo se învârt și diverși lideri ai PNL, chiar parlamentari. Nu e posibil ca peneliștii să-l înjure toată ziua pe Facebook pe primarul USR, în timp ce nu mai știu ce să facă pentru a-și impune combinațiile și interesele.

Va urma