Dominic Fritz a decis să transmită, astăzi, procurorilor anticorupție o plângere penală împotriva a ceea ce suspectează că a fost o rețea de fraudare a concursurilor pentru posturi în Primăria Timișoara. Edilul-șef susține că a descoperit această rețea cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut primăriei o serie de documente în cazul unui fost angajat.

Ne-am uitat cu atenție la documente și am găsit diferențe de caligrafie semnificative între lucrările aceleiași persoane, care participase la două concursuri. Surpriza a fost că aceeași caligrafie este prezentă pe mai multe lucrări de concurs, ale mai multor persoane. În cazul altor angajați am găsit doar deosebiri izbitoare, inexplicabile altfel decât prin fraudă. Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premeditat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii. Cum pare-se că a funcționat sistemul? La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior. Ghinion că a rămas în dosar lucrarea scrisă de către echipa falsificatoare, cu caligrafie identică la mai mulți candidați. Și sunt sigur că cele 7 cazuri pe care le-am descoperit la o verificare punctuală sunt doar vârful icebergului”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a precizat că își dorește ca DNA să verifice toate dosarele de concurs din ultimii ani. Mai mult, Dominic Fritz a vorbit și despre noua organigramă a instituției, care a fost contestată, afirmând că documentul înseamnă și „destructurarea acestui sistem corupt”.

Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei, a comentat dezvăluirile făcute de Dominic Fritz, susținând că în fața lui acesta nu are credibilitate.

Acest personaj, Dominic Samuel Fritz, ajuns Primar al Timișoarei prin declarații în fals și uz de fals, pentru care este în cercetare la DNA, săvârșitor de multiple alte ilegalități, deja constatate ca atare de instanțele de judecată, nu are nici un pic de credibilitate în fața mea. Dacă, totuși, cele semnalate, descoperite, așa cum dl. Fritz ne spune, pornind de la o cercetare punctuală făcută de DNA, prilej de verificare a mai multor dosare de concurs, vor fi confirmate de către instituțiile abilitate, atunci făptașul / făptașii trebuie pedepsit / pedepsiți la nivelurile maxime prevăzute de lege, pentru că faptele în cauză sunt de o gravitate maximă pentru un funcționar public. Ce este dezgustător este că dl Fritz încearcă să profite de această situație, pentru a-și justifica Raportul Liniuță sau, în alți termeni, raportul zero realizări, la un an de mandat, transformând-o într-o nouă fumigenă. Am avut parte nonstop de fumigene în acest un an aproape scurs de la alegerile din septembrie 2020”, a declarat Nicolae Robu.