Lucrările la fațada Operei Naționale Române, una dintre cele mai importante clădiri din Timișoara, sunt aproape de final. Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, susține că firma care realizează lucrările a început să dea jos schela, astfel că trecătorii pot să admire din nou această clădire simbol a României.

Studiul de fezabilitate pentru reabilitarea fațadei este vechi de 13 ani, fiind aprobat de Consiliul Local în 2008, iar lucrarea a început abia în 2016. Sunt peste 5 ani de când a fost semnat contractul prin care să se reabiliteze această fațadă, dar prima placă de travertin a fost montată abia în acest an, în februarie. În acest moment fațada este finalizată cu excepția porții și a treptelor. Lucrările arată bine, multe dintre detaliile de restaurare sunt finalizate cu multă atenție”, a afirmat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei susține că există, totuși, o eroare în acest proiect, semnalată de Ministerul Culturii pentru a fi remediată. Și anume, este vorba de detaliul de dispunere a plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei.

Inițial travertinul era montat în format de tablă de șah (cu venaturile plăcilor montate în sens diferit unele față de celelaltele pentru a scoate în evidență textura naturală a pietrei), iar acum acest detaliu s-a pierdut. Proiectul nu conținea detalii tehnice de execuție pentru acest element esențial, iar montarea greșită a plăcilor nu a fost din păcate observată în timp util de nici unul din specialiștii implicați în realizarea sau verificarea proiectului. Săptămâna trecută am fost la București unde m-am întâlnit cu secretarul de stat Liviu Brătescu și echipa ce administrează patrimoniul în cadrul Ministerului Culturii. Înțelegerea la acest moment între primărie și minister este ca lucrarea să fie finalizată, iar în cursul acestei ierni primăria să contracteze o expertiză care să stabilească sursa erorii și mai ales care sunt pașii corecți din punct de vedere tehnic și administrativ pentru a înlocui plăcile montate greșit. O parte covârșitoare din lucrare este finalizată și conformă, vom depune toate eforturile să corectăm cât mai rapid și cât mai corect erorile apărute. Odată ce expertiza va stabili cea mai bună soluție și gradul de responsabilitate a celor din lungul lanț care a produs eroarea, ne vom asigura că banul public nu va fi risipit și vor fi plătite lucrările de remediere”, a explicat Ruben Lațcău.