Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află Colterm. Astfel, Ritivoiu susține că municipalitatea are de plătit deja 33 de milioane de euro pentru societatea de termoficare a Timișoarei, reprezentând amenda primită pentru că nu a cumpărat certificatele verzi, plus suma necesară pentru achiziționarea lor.

Pe lângă amenda de 21 de milioane de euro, tot nu s-au plătit certificatele. Avem vreo 20.000 de certificate neplătite. Prețul a crescut de la 40 de euro în primăvară la 60 de euro. 60 de euro ori 20.000 sunt 12 milioane, plus 21, deja avem 33 de milioane de euro de plată. Pe lângă acestea, mai avem certificatele din acest an, adică încă 12 milioane de euro. Ne ducem la 45 de milioane de euro și dacă până la anul, în luna aprilie, nu se achită toate sumele pe certificate, mai încasăm o amendă de 21 de milioane de euro. Deci vom avea un total de 66 de milioane de euro”, a explicat Mihai Ritivoiu.

În aceste condiții, șeful PSD Timișoara a pregătit câteva întrebări pe care le-a adresat noii conduceri a primăriei. Astfel, Ritivoiu vrea să știe, printre altele, dacă se dorește falimentarea Colterm.

Ce aveți de gând să faceți cu cele 45 sau 66 de milioane de euro, dacă nu sunteți în stare să le plătiți? Vreți să falimentați Coltermul și să puneți mâna pe terenul de 50 de hectare din Calea Șagului? Întreb acest lucru pentru că în acest moment există facturi de 70 de milioane de lei emise de Colterm către Primăria Timișoara care nu sunt achitate. Mai mult decât atât, există o serie întreagă de pierderi induse ce trebuie plătite de către primărie. Ele se constituie din pierderi financiare de 31 milioane lei, cu o documentație depusă în acest sens la primărie acum doi ani. Alte pierderi financiare de 31 de milioane de lei, cu o documentație de anul acesta. Și pierderi tehnologice de încă 50 de milioane de lei, care reprezintă pierderile din rețea, rețea care este proprietatea primăriei, nu este normal să plătească Coltermul. Interesant este că aceste pierderi, de 50 de milioane de lei, sunt prinse în bugetul Colterm din acest an, dar ele nu au fost achitate și nici nu vor fi achitate. Aș dori să știu care este răspunsul actualei conduceri a primăriei la întrebările mele și, totuși, ce are de gând să se întâmple, pentru că în acest ritm vom da faliment ca oraș”, a semnalat Mihai Ritivoiu.