Antreprenorii din industria ospitalității sunt foc și pară de supărați pe guvernanți, după ce la Timișoara s-au închis din nou restaurantele și cafenelele, la interior, precum și sălile de sport și cinematografele, începând de astăzi. Asta după ce rata de infectare a depășit 6/1000 de locuitori și cel mai probabil astăzi sau mâine va fi mai mare de 7,5.

În aceste condiții, Federația Patronală a Industriei Ospitalității, condusă de Corina Macri, din Timișoara, a redactat o scrisoare deschisă prin care solicită ca localurile să poată funcționa cu certificatul verde digital.

Cerem ca industria ospitalității: să nu mai fie supusă ratei de incidență, așa cum ați promis din aprilie 2021. Noi ne-am ținut de cuvânt, dumneavoastră, stimabili guvernanți cum ne-ați sprijinit?; desfășurarea activității pe baza certificatului verde digital, atât din partea clienților, cât și a angajaților din industrie; renunțarea la acele restricții de 50%, 30%, din suprafața ocupată, măsuri fără niciun argument științific. Din 30% populație vaccinată, automat s-a redus masa de clienți potențiali și acesta este cel mai bun regulator al densității populației. Ce folos să stabilești grad de ocupare de 30% sau 50% în restaurante, când toate persoanele beneficiază de certificat verde digital? Atunci pentru ce au făcut vaccin, s-au testat sau au trecut prin boală?”, au transmis antreprenorii din industria ospitalității.

Federația Patronală a Industriei Ospitalității le mai transmite guvernanților că cei din industria Horeca nu mai au răbdare și nici resurse să mai reziste dacă nu-și vor putea desfășura activitatea.

Rugăm pentru ultima oară statul să își facă datoria așa cum trebuie și să găsească soluții pentru a ne scoate din impasul în care am fost aduși fără voia noastră. Ne cereți să ne plătim impozitele și taxele la bugetul statului și bugetul local, ne cereți să ne achităm creditele, ne cereți să ne păstrăm angajații, ne cerem să susținem comunitatea locală, dar ne amenințați de la o zi la alta, omorându-ne încet, dar sigur activitatea și munca noastră. Practic muncim din mai până în septembrie, dar suntem contribuabili ai statului român 365 /365 zile pe an. Nu se poate așa ceva!!! Tot ceea ce am reușit să restabilim în relația cu oaspeții noștri și am reușit să redăm încrederea în acest sector, ați distrus acum în aceste săptămâni de bâlbâieli, decizii schimbate de la o oră la alta, spaimă și îngrijorare. După atâta experiențe cu această pandemie, folosim aceleași legi și ordonanțe ca la începutul pandemiei??? Așteptăm urgent să schimbați modul de aplicare a cestor restricții, să învățăm să trăim și cu valul 4 și cu valul 5 și cu ceea ce va urma”, se arată în scrisoarea deschisă.