Primăria Timișoara a primit o amendă uriașă din partea Gărzii de Mediu Timiș, din cauză că nu deține un registru al spațiilor verzi.

În perioada 20.09.2021-23.09.2021 o echipă de comisari din cadrul GNM Comisariatul Județean Timiș, a efectuat un control tematic pentru verificarea respectării legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi pe raza UAT Municipiul Timișoara. Cu această ocazie s-a constatat că, Municipiul Timișoara nu are constituit registrul local al spațiilor verzi, obligație prevăzută de art. 16 alin. (1) din Legea nr. 24/2007- republicata privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, drept pentru care s-a aplicat sancțiune contravențională, amendă, în valoare de 200.000 lei, conform legislației specifice”, a informat Garda de Mediu Timiș.

Primăria Timișoara anunță că va contesta amenda primită. Mai mult, reprezentanții instituției susțin că Timișoara nu a avut niciodată un astfel de registru și de abia acum se fac pași concreți în acest sens.

Anul trecut, Garda de Mediu a efectuat primul control pe această temă la Primăria Timișoara și a dat doar un avertisment, deși orașul nu a avut niciodată un Registru al spațiilor verzi, acest lucru fiind obligatoriu din 2007. În ultimii 13 ani a existat doar un cadastru verde care respecta o parte din normele prevăzute în Legea 24/2007 cu modificările și completările ulterioare, dar nu era un registru propriu-zis și nici nu cartografia toată suprafața verde. Din păcate, fosta Direcție de Mediu și fosta ei conducere nu au reușit mai mult, iar singura sancțiune, până în prezent, dată de Garda de Mediu – și aia la insistențele societății civile – a fost un avertisment. Vom contesta această amendă deoarece noua administrație este singura care a făcut pași concreți în redactarea unui caiet de sarcini pentru scoaterea la licitație a unui Registru al spațiilor verzi corect întocmit. Mai avem nevoie doar de un aviz de la București pentru finalizarea acestui proces, aviz care a fost solicitat în repetate rânduri de noi”, a informat Primăria Timișoara.