Probleme cu carul la societatea de termoficare a Timișoarei. Astăzi a avut loc o ședință de îndată în cadrul căreia Consiliul Local Timișoara a aprobat încheierea unui nou contract cu Colterm privind furnizarea apei calde și a căldurii în următorii cinci ani.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a luat cuvântul în timpul ședinței pentru a le explica aleșilor locali cât de gravă este situația la Colterm, în prag de iarnă, și a vorbit din nou despre intrarea în insolvență a societății.

Colterm depinde de alți furnizori pentru furnizarea acestor servicii. Vorbesc despre contextul creșterilor de gaz și de cărbune și pe tema de gaz situația este dramatică. Prețurile față de anul trecut sunt de patru ori mai mari și noi încă nu știm cine și cum va plăti această factură de gaz ce așteaptă compania Colterm pentru a putea produce agentul termic pentru Timișoara. Este o situație incredibil de dificilă și în această situație noi am preferat să avem măcar pe partea contractuală o claritate și o bază pe care putem să prestăm aceste servicii în continuare. Vă spun foarte sincer, eu nu știu dacă va fi posibil și cum va fi posibil să evităm un scenariu de restructurare prin insolvență la Colterm. Eu nu aș vrea să riscăm să intrăm în insolvență fără un contract de delegare. Suntem în această situație în care noi trebuie să plătim tot ce cumpărăm în avans, Colterm având atât de multe datorii, iar în momentul în care pornim căldura, și probabil o vom face în acest weekend, factura zilnică va fi între două și trei milioane de lei zilnic, bani pe care va trebui să îi plătim în avans.
Colterm nu are aceste încasări. Bugetul local, chiar dacă am dat toți banii bugetului Colterm-ului, nu are acești bani
”, a declarat Dominic Fritz.

Cristian Mîțu, noul director general interimar al Colterm, a explicat că cel mai probabil va fi furnizată căldura în caloriferele timișorenilor de luni, astfel încât în cazul în care vor fi semnalate probleme, să se poată interveni cât mai repede.

Mîțu a explicat că în acest moment nu sunt realizate stocuri de cărbune. „Nu avem stoc de cărbune. Suntem cu contracte în derulare, avem pregătite grafice de livrare și vom demara aducerea cărbunelui”, a precizat directorul interimar al Colterm.