Se anunță vreme deosebit de rece în următoarele zile în întreaga țară, astfel că cei de la Colterm au luat decizia de a da drumul la căldură în caloriferele timișorenilor. Concret, va reîncepe furnizarea agentului termic pentru abonații racordați la sistemul de termoficare al Timișoarei de luni, 11 octombrie.

Totuși, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, nu știe cine va plăti facturile uriașe pentru asigurarea apei calde și a căldurii și a amintit de prețul mare al gazului.

Angajamentul nostru este că vom face tot ce ne stă în putință să asigurăm apa caldă și căldura în oraș, în condițiile în care prețul gazului pe piață s-a mărit la cote istorice și nemaivăzute, de 4 ori, doar în acest an. Adică, de la 102 lei lei în urmă cu un an, la 522 lei acum. Iar prețul pe care Colterm l-a facturat până acum abonaților a rămas același, de mulți ani. Cine va plăti diferența? Încălzirea locuințelor celor din sistemul centralizat Colterm va costa 3 milioane de lei pe zi, în jur de 90 de milioane de lună, în condițiile în care încasările Primăriei Timișoara sunt constante, în jur de 40 de milioane de lei pe lună. Dacă nimic nu se schimbă, toate veniturile PMT ar trebui să meargă, în fiecare lună, către Colterm, ceea ce este imposibil. Și tot nu ar fi suficient”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei s-a plâns încă o dată de greaua moștenire, declarând că societatea de termoficare este în această situație financiară din cauza datoriilor istorice și a faptului că, ani la rând, „și-a mințit furnizorii de combustibil, ceea ce a dus la plata facturilor în avans și pe fiecare zi către aceștia”.

De asemenea, Dominic Fritz a bătut obrazul guvernului demis Cîțu pentru faptul că nu a alocat niciun ban Timișoarei din fondul de rezervă, în condițiile în care „încălzirea populației este cu adevărat o urgență”.

Ajutorul de la Guvern și subvenția din bugetul local nu vor fi însă suficiente și prețul gigacaloriei la Colterm va trebui să se apropie de cel de piață. Indiferent ce va aduce viitorul pentru Colterm, noi ne-am asumat să salvăm termoficarea din Timișoara pentru ca aceasta să devină viabilă, să o restructurăm și să o modernizăm. Nu există altă opțiune în acord cu normativele europene. De aceea am încheiat un acord cu Banca Mondială pentru reinventarea sistemului de termoficare local și continuăm reabilitarea rețelei pe fonduri europene”, a conchis primarul Timișoarei.