Liberalul Nicolae Bitea a luat decizia de a-și da demisia din funcția de director general al Societății de Transport Public Timișoara. Asta după ce alături de deputatul PNL Cosmin Șandru au fost puși sub acuzare de DNA pentru dare de mită. Vă reamintim că cei doi au încercat să cumpere votul unui parlamentar USR la moțiunea de cenzură.

Prin intermediul unui comunicat de presă, STPT a anunțat că Bitea și-a înaintat demisia, astăzi, din funcția de șef al instituției, în cadrul Consiliului de Administrație, însă liberalul ar fi invocat motive personale. Astfel, de mâine, Nicolae Bitea nu va mai conduce societatea.

Am preluat Societatea de Transport Public Timișoara în calitate de director general începând cu data de 27 iulie 2018, dată la care erau restanțe salariale către angajați de mai bine de două luni. De asemenea, condițiile de muncă ale angajaților din cadrul STPT erau sub orice nivel de acceptare. În aceste condiții, pe parcursul celor mai bine de trei ani în care am activat ca director general al instituției m-am preocupat de achitarea salariilor la timp, mărirea acestora și de crearea condițiilor de muncă cel puțin decente în toate sectoarele, dar în special la nivelul personalului muncitor, unde am găsit condiții aproape inumane de muncă. În ceea ce privește activitatea transportului public local, la data începerii mandatului meu erau scoase în circulație 115 de mijloace de transport în fiecare zi. În prezent sunt scoase 165 de mijloace de transport în comun, pe liniile urbane și metropolitane, după ce am suplimentat majoritatea liniilor cu mai multe unități (tramvaie, autobuze, troleibuze, minibuze)”, a declarat Nicu Bitea.

Liberalul a vorbit și despre situația financiară a STPT, afirmând că aceasta este una rezonabilă, cu excepția unei rate care trebuie achitată către ANAF. De asemenea, Nicu Bitea a anunțat că STPT se judecă cu Societatea Metropolitană de Transport Timișoara pentru o sumă de aproape 20 milioane lei, bani care reprezintă servicii de transport oferite de STPT.

Situația financiară ar fi fost alta, dacă Societatea Metropolitană de Transport Timișoara ar fi achitat suma de aproximativ 19 milioane de lei, bani pentru serviciile de transport oferite de STPT. Acesta este și motivul pentru care am intentat proces celor de la SMTT, în vederea plății serviciilor de transport. Țin să atenționez, așa cum am făcut-o de nenumărate ori în ultimul an prin zeci de adrese către Primăria Municipiului Timișoara, că neplata ratei de eșalonare, a obligațiilor la salarii și a TVA-ului duce la pierderea menținerii eșalonării și automat de executare silită de către ANAF a garanțiilor depuse de către STPT. Este vorba despre garanțiile ce presupun întreg patrimoniul societății – tramvaie, troleibuze, hale de reparații, clădiri, parc propriu, baza sportivă în valoare de 87.000.000 de lei. Până la sfârșitul anului 2021 trebuie achitate următoarele sume de bani către ANAF: 2.600.000 lei – luna octombrie; 11.000.000 lei – luna noiembrie; 4.500.000 luna decembrie. Reamintesc că am făcut, în calitate de director general al STPT, în ultimul am, nenumărate adrese către Primăria Municipiului Timișoara în ceea ce privește nevoia lunară de bani pentru funcționarea zilnică, dar deschiderea și susținerea autorității tutelare s-au lăsat așteptate, neprimind niciun răspuns. Adresele la care mă refer pot fi verificate, acestea fiind datate și înregistrate”, a afirmat Nicu Bitea.