Este oficial! Colterm va intra în insolvență. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul de Administrație al societății de termoficare, în această dimineață. Această procedură este considerată singura soluție care poate salva Colterm, consideră Dominic Fritz.

În această dimineață, Consiliul de Administrație al Colterm a luat decizia să ceară protecția justiției prin declanșarea procedurii de insolvență. Vreau să spun din start că această decizie este o decizie pentru a continua serviciul public. Colterm a încercat numeroase variante, negocieri cu diverși creditori, etc, dar în contextul actual reorganizarea companiei prin procedura de insolvență este singura variantă și este necesară. Noi credem în termoficare în Timișoara, noi credem că acest sistem are un viitor și tocmai de aceea apelăm la protecția insolvenței, pentru că credem că acesta este mijlocul prin care putem să asigurăm furnizarea căldurii nu doar în această iarnă, ci și pe termen lung”, a declarat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a precizat că procedura de intrare în insolvență reprezintă, în acest moment, un mijloc de salvare a companiilor cu probleme.

În momentul în care se decide procedura de insolvență, înseamnă că datoriile istorice, și Colterm are datorii de peste 320 de milioane lei, vor fi blocate la nivelul care sunt și nu mai cresc și penalitățile de întârziere, care se adaugă de fapt la toată gaura de datorii. Foarte important pentru noi este că în momentul în care intrăm în insolvență, se suspendă toate încercările de executare silită, se suspendă toate încercările de recuperare de creanțe demarate împotriva Colterm pentru datoriile istorice. Este important pentru că banii ce au intrat acum la Colterm au intrat de obicei pe un cont poprit de cineva la care Colterm avea datorii și asta înseamnă că de fapt acești bani s-au dus la plata datoriilor, nu la plata facturilor curente, ceea ce a produs mai multe probleme la achiziționarea cărbunelui și gazului”, a detaliat primarul Timișoarei.

Totodată, Dominic Fritz a amintit încă o dată că este nevoie de majorarea prețului gigacaloriei, dar și de un sprijin financiar de la Guvern pentru ca timișorenii să aibă căldură și apă caldă în această iarnă.

Există trei surse posibile de unde ar putea fi acoperită această explozie de prețuri. Prima posibilitate sunt consumatorii Colterm, trebuie o majorare de tarif și, din păcate, nu putem să o evităm. A doua sursă este bugetul local, iar a treia sursă este Guvernul. Fără o intervenție a Guvernului în această iarnă va fi foarte dificil, spre imposibil, să se continue furnizarea de căldură și apă caldă în mai multe municipii din România. Astăzi am trimis o adresă către Prefectură, cu rugămintea de a fi trimisă mai departe Guvernului pentru furnizarea de cărbune din rezerva de stat”, a explicat edilul-șef.