Timișorenii au mari șanse ca peste doar cinci zile să rămână fără căldură și apă caldă. Anunțul a fost făcut chiar de către Dominic Fritz. Primarul Timișoarei spune că a primit, astăzi, o adresă de la E.On, care a informat instituția că în data de 25 octombrie va sista furnizarea de gaz din cauza datoriilor pe care Colterm le are. Fritz se apără, ca de obicei, și dă vina pe explozia prețurilor la gaz pentru că s-a ajuns în această situație critică.

Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei prețurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie, va sista furnizarea de gaz către Colterm. Ne-am fi dorit să nu ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz. Suntem astăzi, și noi și locuitorii Timișoarei și ai altor municipii din țară cu sisteme publice de termoficare, într-un moment greu ce impune dialog și soluții comune”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei s-a lăudat cu faptul că, în acest an, au fost transferați din bugetul local peste 132 milioane lei către Colterm.

Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat astfel încât să nu mai fim în situația din ultimii doi ani, de a achiziționa, în fiecare zi, la prețul zilei, gaz pentru funcționarea Colterm. Din păcate, acestea au eșuat dintr-un cumul de motive. Facem eforturi uriașe să recâștigăm credibilitatea plătind datoriile istorice și ținându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. 50.000 de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm. Azi noapte am primit deja o primă tranșă de cărbune pentru CET Sud și chiar în aceste ore se încarcă încă o garnitură de cărbune pentru Timișoara. Dar nu va fi suficient fără sprijinul E.ON”, a detaliat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei spune că, în acest moment, se caută soluții pe termen scurt, printre care negocierea cu alți furnizori de gaz și continuarea discuțiilor cu E.On.

Fără identificarea unor soluții comune naționale, prin implicarea Guvernului și Parlamentului, o rezolvare locală a fost și este imposibilă, la prețurile actuale. Asta este valabil nu doar pentru Timișoara, ci pentru oricare alt municipiu. Discutăm cu Guvernul un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat și alte măsuri (reducerea accizelor, subvenții pentru CET-uri, amânarea plăților pentru certificate de emisie etc) care să sprijine companiile publice de termoficare și implicit cetățenii. Din păcate, Colterm va trebui să crească și tariful pentru populație, tarif care de ani de zile a rămas neschimbat și care între timp acoperă doar o mică parte din prețuri reale. Fac încă un apel către toți actorii implicați să acționeze responsabil față de timișoreni. Împreună putem să găsim cele mai bune variante pentru a asigura în continuare căldura în Timișoara”, a mai precizat Dominic Fritz.