Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a susținut, astăzi, o declarație de presă, în care a vorbit despre situația critică în care a ajuns Colterm. Liberalul a prezentat, pentru început o soluție care spune el ar fi putut reduce cu 30% costurile cu aprovizionarea cu gaz la CET Sud. Și anume, realizarea unei bucle locale „de înțepare” în rețeaua de transport națională, care ar fi costat Primăria Timișoara aproximativ 200.000 euro și ar fi fost finalizată într-o lună.

Am ajuns într-o situație gravă la Colterm. Nu am crezut că administrația Fritz va ajunge în această situație, deși au fost semnale, însă nu mi-a venit să cred că putem ajunge să avem un oraș ca Timișoara în situația de a nu avea apă caldă și căldură acum, la 30 ani după Revoluție. Poate doar în perioada comunistă mai exista această situație cu acele raționalizări la căldură de care cei mai în vârstă își amintesc. Situația este foarte gravă”, a afirmat Alin Nica.

Șeful CJ Timiș spune că de vină pentru că societatea Colterm a ajuns în această situație ar fi dezinteresul noii conduceri a Primăriei Timișoara.

Datul vinei ba pe administrațiile anterioare, ba pe prețul la gaz, ba pe criza mondială, nu o să le țină de căldură timișorenilor și scuzele și acuzele, din păcate, nu sunt soluția pentru Colterm. În loc să se lamenteze și să se milogească la Guvern să îi rezolve problemele, primarul Fritz ar trebui să facă ceea ce am cerut din prima oară: un plan de redresare a societății. Din păcate, propunerea cu care a venit, de ducere în insolvență a societății este cea mai proastă soluție posibilă. Gândiți-vă câtă încredere trebuie să mai aibă cei care furnizează combustibil către Colterm să dea aceste resurse știind că o societate în insolvență are o probabilitate foarte redusă de a mai plăti astfel de resurse. Acest cerc vicios pe care-l întreține administrația Fritz va duce la falimentarea acestei societăți de termoficare și la grave probleme ecologice și de sănătate pentru timișoreni”, a declarat Alin Nica.

Șeful CJ Timiș a mai precizat că o altă soluție pe care i-ar fi propus-o primarului Fritz ar fi fost realizarea unui bio-compostor care să genereze energie prin descompunerea resturilor menajere biologice.

Incompetența, lipsa de preocupare sinceră pentru problemele oamenilor și doar aplecarea spre imagine nu o să țină de cald timișorenilor și nu o să rezolve problemele pe care Timișoara le are. Am văzut o postare a domnului primar cum că a solicitat cărbune din rezerva de stat. În primul rând, rezerva de stat nu deține cărbune”, a adăugat Alin Nica.

Șeful CJ Timiș a afirmat că nu va sta în sân și va încerca și el să găsească soluții, astfel încât timișorenii să nu rămână fără căldură și apă caldă.

Tu ca reprezentant al partidului care a dat Guvernul jos trebuie să știi că dacă soliciți bani din rezerva bugetară, trebuie rectificare de buget. Ori un guvern interimar nu are această capacitate să emită ordonanțe de urgență și să facă rectificarea bugetului. Bag de seamă că sunt tabula rasa la administrație. Sunt tabula rasa în a gestiona problemele cu care se confruntă Timișoara și dacă chiar nu au competență, dorință, capacitate să le rezolve, poate să lase pe alții care pot să facă aceste lucruri și vă garantez că toate aceste probleme vor fi rezolvate”, a precizat Alin Nica.

Totodată, președintele CJ Timiș susține că Guvernul nu va lăsa Timișoara și timișorenii „să sufere”, astfel că se va găsi o soluție pentru deblocarea situației.

Încercăm să găsim noi o soluție, dacă primăria nu poate. Încrederea E.On-ului este zero în momentul de față în capacitatea primăriei și a Coltermului de a redresa situația. Dacă tu anunți insolvența, este clar că ești la limită din punct de vedere financiar. Orice creditor nu mai are încredere să te finanțeze, să-ți dea materie primă, decât cu banii jos. Asta cere și E.On-ul, din păcate, și ceilalți furnizori de cărbune”, a detaliat Alin Nica.