Vești proaste pentru cei 50.000 de abonați ai sistemului de termoficare al Timișoarei. Primăria Timișoara a găsit soluția „salvatoare” de a scoate din impas Colterm. Și anume, triplarea facturilor la căldură și apă caldă. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost pregătit de către noua conducere a primăriei, care va fi supus votului în următorul plen al Consiliului Local Timișoara.

Mai precis, se prevede creșterea prețului gigacaloriei de la 480 lei la 851 lei, dar și majorarea de 2,7 ori a prețului la factura directă, plătită de timișoreni, de la 240 lei la 644 lei. Pe de altă parte, subvenția acordată de la bugetul local scade de la 240 lei la 207 lei.

Cei din conducerea Primăriei Timișoara spun că s-a ajuns în această situație din cauza exploziei prețului la combustibil.

Criza mondială a energiei, dar și poziția economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administrație dezastruoasă, obligă compania să crească prețul de facturare, care nu poate fi sub cel de producție. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timișorenii racordați la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termică și de aceea prețul final îl vom stabili în urma ședinței Consiliului Local Timișoara”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În aceeași situație cu Timișoara se află și alte 26 de orașe din țară, care au sisteme de termoficare centralizate și care sunt nevoite acum să adapteze prețurile de facturare la noile tarife ale combustibililor. De aceea, vineri, Asociația Municipiilor din România a transmis o scrisoare Guvernului, semnată de 27 de primari, prin care a cerut ajutorul Executivului pentru a trece peste această criză energetică.