Girează PSD un guvern marionetă?

Peste câteva zile, PSD ar putea să-i ofere lui Klaus Werner Iohannis toată puterea. Desigur, demersul ar fi ambalat politic foarte frumos, se va invoca situația cu adevărat dramatică din țară, interesul național, etc. Domnul președinte nu a dat vreun semn, până zilele acestea, că i-ar păsa cu adevărat de soarta românilor, de miile de morți  – parcă am traversa un război – de problemele economice ale țării. Nici vorbă! Domnul Iohannis a stat relaxat toată vara – precum greierele din fabulă – și le-a transmis cetățenilor că ar fi foarte bine să practice golful. Apoi, chiar după ce pandemia a luat-o razna, a dat o fugă până în Germania, cu unul dintre sponsorii săi, pentru a-și ridica un premiu. Nu înainte de a se asigura că va prelua controlul total în Partidul Național Liberal, pe care practic l-a cam distrus.

Acum, a pus ochii pe PSD, deși anul trecut a demonizat pur și simplu Partidul Social Democrat, încălcând oribil Constituția României. Desigur fără să-i spună cineva ceva în țară, doar OSCE l-a sancționat. Revenind în prezent, nominalizarea generalului Ciucă reprezintă un gest total deplasat al domnului Iohannis, surprinzător fiind faptul că un militar de carieră, cu experiență în teatre de operațiuni, a ajuns să joacă rolul unui politruc pentru locatarul de la Cotroceni. Domnul Ciucă, cu tot respectul pentru parcursul său de până acum, nu dă bine deloc în cadru, e nefiresc, pare că e un elev pedepsit de diriginte să fie șeful clasei, deși el nu-și dorește neapărat asta.

Dacă PSD va vota guvernul minoritar Ciucă, social-democrații își vor asuma implicit nu doar acest demers, ci tot ceea ce va urma. Adică o altă perioadă de haos guvernamental, așa cum se întâmplă de doi ani de zile. Își asumă oare Marcel Ciolacu așa ceva? De ce să gireze PSD un guvern PNL? Motivul crizei sanitare nu stă în picioare, pentru că așa cum am arătat mai sus, Partidul Național Liberal nu a dat niciun semn, anul acesta, că ar fi preocupat de luarea unor măsuri raționale pentru oprirea pandemiei. Doar acțiuni pompieristice, așa cum se întâmplă și acum.

Rămâne de văzut dacă liderii raționali ai PSD, așa cum e și Sorin Grindeanu, care se opune susținerii unui guvern minoritar, vor reuși să oprească aventura în care riscă să intre Partidul Social Democrat. Dacă social-democrații vor urca în remorca lui Iohannis, cu siguranță parte din electoratul PSD se va orienta spre AUR.

Autor: N. Ivan

Preluare foto: digi24.ro