Situația în care a ajuns astăzi societatea timișoreană de termoficare, Colterm, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Acolo, în mandatul Robu, a fost o gaura neagră – la propriu și la figurat. Sigur că decontul politic se face pe numele primarului în exercițiu, Dominic Fritz, căruia nu i se poate imputa azi decât o atitudine pasivă și prea încrezătoare față de oamenii cărora le-a încredințat problematica legată de Colterm. Dar nu Fritz este de vină pentru că ani de zile, regia locală a fost vacă de muls pentru unii șmecheri din PNL dar și din alte partide . În trecutul ușor îndepărtat, a existat un singur guvern care chiar a făcut ceva concret pentru timișoreni la acest capitol, este vorba despre Cabinetul Victor Ponta. Atunci, Executivul a șters datoriile istorice ale Colterm, în urma unor demersuri inițiate de Sorin Grindeanu, la vremea respectivă ministru al Comunicațiilor. Pentru că Ponta și Grindeanu erau foarte apropiați, Timișoara a avut de câștigat pe termen lung, chiar dacă PSD nu a valorificat electoral acest avantaj, știut fiind faptul că alegătorul timișorean are criterii absolut surprinzătoare atunci când votează. Unde a ajuns orașul, județul vedem cu toții.

Revenind la anul 2014, iată ce scria presa locală atunci pe marginea subiectului Colterm:

Primele rezultate ale ordonanţei emise de guvernul Victor Ponta prin care datoriile istorice ale Colterm au fost şterse au fost anunţate astăzi de directorul societăţii timişorene de termoficare, Mircea Cristian. „E vorba despre 40 de milioane de lei profit aproximativ. Cu ajutorul guvernului și al administrației financiare, locale și naționale, am reușit să recuperăm nu mai puţin de 81 din cele 90 de milioane datorate din neîncasarea subvențiilor”, a spus Cristian. Practic este prima dată după anul 2006 când societatea a devenit una profitabilă. Bucuroşi de ştergerea datoriilor, mai marii companiei anunţă planuri mari pentru viitor. „Am promis 3000 de metri de reţele, în acest an am refăcut 4.400 de metri. Sperăm ca, până în septembrie 2015, să finalizăm până la cei 15.000 de metri și astfel să scăpăm de această problemă a apei calde”, a completat directorul. Totodată, Cristian a mai spus şi că practic preţul gigacaloriei ar putea fi menţinut doar dacă preţul materiei prime rămâne la fel, dacă societatea continuă modernizarea şi dacă numărul abonaţilor creşte. Cât despre o veche promisiune a edilului şef Nicolae Robu, mai exact din campania electorală, de scădere a valorii facturilor Colterm cu 25%, nimeni nu a pomenit nimic. Secretele au planat şi asupra datoriilor pe care societatea le mai are. Din ceea ce se ştia, până la ştergerea datoriilor istorice, Colterm datora 90 de milioane de lei către furnizori.” – Pressalert

Citește mai mult pe: pressalert.ro

În tot acest spectacol al crizei Colterm cea mai demagogică poziție o are PNL Timiș, care prin președintele Alin Nica încearcă să capitalizeze electoral situația. Ceea ce este incalificabil! Nica ar trebui să se urce în avion să îl caute pe la Vila Lac sau pe unde se mai ascunde pe încă premierul Florin Cîțu și să-i ceară să facă ceva pentru Timișoara. Același Alin ar putea să o apeleze și pe șefa #echipeicâștigătoare, pe doamna Alina Gorghiu, care e senator de Timiș, adică a luat voturi multe și de la timișorenii care vor îngheța de frig.

Preluare foto: bursa.ro & europafm.ro