Este oficial. De astăzi, de la ora 12.00, toți timișorenii racordați la sistemul de termoficare al orașului au rămas fără apa caldă și căldură. Asta pentru că E.On a tăiat gazul către Colterm, așa cum a anunțat încă de vineri, din cauza datoriilor uriașe. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a organizat o conferință de presă astăzi, pentru a face anunțul devastator pentru cele peste 50.000 de gospodării racordate la Colterm, printre care și școlile și spitalele.

Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care ne-a dat un răspuns negativ. Momentan, Colterm nu are contract cu nicio companie care să vrea să furnizeze gaze naturale. Asta înseamnă că în jur de 50.000 gospodării vor rămâne fără căldură și toate spitalele vor rămâne fără căldură și apă caldă. Din fericire, Spitalul Victor Babeș are centrală proprie, la fel și Maternitatea Odobescu. Directorii de spitale fac apel la furnizorii de gaze din România să facă un contract cu Colterm”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a făcut din nou apel la Guvern să ajute Colterm, astfel încât caloriferele să poată fi reîncălzite, afirmând că nu s-a concretizat nicio negociere avută cu alți furnizori de gaz, în acest moment.

În continuare suntem în discuții cu furnizorii de gaz și încercăm să găsim soluții. Aceste soluții se pot baza pe trei surse de finanțare: creșterea tarifului la populație, bugetul local și bugetul de stat. Momentan, Colterm se alimentează strict din primele două surse. Fără intervenția bugetului de stat, termoficarea nu are cum să supraviețuiască. Verificăm absolut toate căile tehnice pentru a reduce consumul de gaz la minimul necesar. Asta înseamnă cât se poate să trecem pe cărbune. Am cerut cărbune din rezerva de stat, dar pentru asta este nevoie de o ordonanță de urgență pe care doar un guvern plin poate să o dea. Știu că este o veste devastatoare pentru mulți timișoreni, cei ce suferă în spitale, medici și asistente, pentru toți cei care stau acasă, sunt în vârstă, au copii mici, lucrează de acasă. Pot să spun că vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioadă și să repornim căldura în Timișoara cât de repede posibil. Fac apel la furnizorii de gaz din România, mai ales către companiile autohtone și de stat, mă refer la Romgaz și Electrica, să ne ajute în această situație”, a declarat Dominic Fritz.

Fără a oferi o soluție concretă, edilul-șef a mai precizat că speră că timișorenii vor avea din nou căldură zilele acestea, și nu vor sta în frig săptămâni.

Suntem în contact inclusiv cu firme care pot să pună la dispoziție soluții pe termen scurt pentru clădiri mai mari. Aceste firme au un fel de centrale mobile, care funcționează pe motorină, pot și să alimenteze un punct termic. Nu vreau să mă gândesc că acest scenariu va dura săptămâni. Sper ca astăzi sau mâine să găsim o soluție. Eu fac tot posibil, tot ce îmi stă în puteri să găsesc soluții să se reîncălzească caloriferele și timișorenii să aibă apă caldă și căldură din nou. Pentru unii timișoreni nu este o situație nouă, amintește de alte vremuri, iar toți credeam că au trecut. Dacă am fi în stare să facem plăți la zi, am fi continuat cu E.On, doar că în momentul în care am intrat cu situația facturilor zilnice de două, trei milioane lei, matematic nu există acest cash disponibil cu care bugetul local poate să plătească aceste facturi. Nu este o variantă să stăm zile și săptămâni fără căldură în spitale. Trebuie să găsim soluții. Este o situație dramatică. Când nu vom mai avea căldură în spitale, este o situație dramatică, o catastrofă umanitară pe care trebuie să o evităm cu orice preț. Am intrat într-o primă etapă a acestei catastrofe”, a mai adăugat Dominic Fritz.