Raul Ambruș, unul dintre răzvrătiții din PNL Timiș, a trecut în barca USR, neoficial. Marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara, proiectul de hotărâre care prevedea majorarea unor taxe și impozite locale de anul viitor a fost aprobat cu votul lui Ambruș. Concret, din 2022, impozitul pe clădiri va fi majorat cu 20%, iar persoanele fizice vor plăti un impozit de trei ori mai mare pentru clădirile nerezidențiale.

„Așteptările sunt mari și pe partea de investiții, dar și pentru calitatea serviciilor publice, curățenie, etc. Noi facem două propuneri: să modificăm nivelul de impozit pe clădire de la 0,8% la 0,1%, astfel să ajungem la nivelul Brașovului, Clujului, Bucureștiului, dar să fim sub nivelul din Arad, Oradea sau Constanța. Prima propunere aduce un plus bugetului de cinci milioane de lei. Nu este o sumă uriașă, dar peste ani este o sumă consistentă. În al doilea rând, există de mai mulți ani o diferență în ceea ce privește impozitarea clădirilor nerezidențiale, o diferență între persoanele fizice și cele juridice. Aici vorbim de 3.500 de timișoreni care sunt persoane fizice și dețin clădiri nerezidențiale. Noi propunem să echilibrăm situația, să modificăm impozitul pentru toate clădirile nerezidențiale. Este vorba de mai puțin de 1% din populație afectată, iar la bugetul local am atrage 15 milioane lei pe an. În plus, propunem această bonificație pentru persoanele fizice. Adică toți cei care plătesc până la sfârșitului lunii martie taxele și impozitele să primească 10% reducere”, a declarat primarul Dominic Fritz, înaintea votării proiectului.

Proiectul a fost supus votului de două ori, astfel încât să iasă numărătoarea așa cum și-au dorit cei din USR. În primă instanță s-a votat online, prin platforma Zoom, iar proiectul a strâns doar 12 voturi „pentru”. Imediat, câțiva consilieri locali USR au invocat motive tehnice, astfel că procedura de vot a fost reluată, de data aceasta verbal. Astfel, proiectul a obținut 14 voturi „pentru”, fiind aprobat, unul dintre voturi fiind acordat de consilierul local PNL Raul Ambruș.

Revoltat de faptul că procedura de vot a fost reluată, consilierul local PSD Radu Țoancă a anunțat că va ataca acest proiect la Prefectura Timiș.