Primăria Timișoara a reușit, totuși, să semneze, în cursul zilei de joi, un contract cu un furnizor de gaz. Anunțul a fost făcut de Dominic Fritz, care spune că locuitorii abonați la Colterm și spitalele vor avea căldură și apă caldă doar până luni. De la data de 1 noiembrie trebuie găsit un alt furnizor dispus să ofere gaz societății de termoficare a orașului.

„Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simți în calorifere. Mulțumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și tuturor celor care ne ajută în această criză. Din păcate asta este doar o soluție temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 07.00, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcționa doar la un nivel minim”, a declarat Dominic Fritz.

Ulterior, la sediul Primăriei Timișoara, Dominic Fritz a susținut o declarație de presă, afirmând că este nevoie de 351 de milioane de lei pentru ca orașul să treacă cu bine prin această iarnă. Edilul-șef a precizat că există și posibilitatea ca municipalitate să ia un credit din trezorerie, dar asta doar după ce România va avea un Guvern plin.

În 2015 Timișoara a luat un credit din trezorerie de 50 de milioane de lei. În 2018 a luat un credit de 100 de milioane lei tot pentru termoficare. Și noi luăm în calcul acest lucru. Am trimis astăzi un memoriu în acest sens Guvernului. Momentan, legea nu ne permite să ne luăm un credit din trezorerie pentru cheltuieli de funcționare. Pentru asta trebuie ori schimbată legea finanțelor publice, ori o ordonanță de urgență, care poate fi dată doar de un Guvern plin. Am trimis Guvernului această dorință. Chiar dacă ne îndatorăm, ar fi o variantă și atunci am avea de fapt patru surse pentru a trece financiar această iarnă: gigacaloria plătită de consumator, bugetul local, creditul din trezorerie și subvenția din partea bugetului de stat. Aceste patru surse ne-ar permite să plătim aceste facturi uriașe”, a explicat Dominic Fritz.