Timișorenii au contribuit cu 451 milioane de lei doar din impozitul lor de venit și au primit înapoi ZERO lei pentru apă caldă și căldură în case, spitale și școli.

Aproape jumătate de miliard de lei au plătit timișorenii, respectiv 451 de milioane de lei, doar impozitul pe venit pentru bugetul de stat. Contribuția totală este de mult mai mare dacă luăm în calcul și celelalte taxe și impozite: impozit pe profit, TVA, accize, taxe vamale. Jumătate de miliard impozitul pe venit reprezintă 10% din contribuția totală a orașului.

Ultima cifră oficială și exactă a dat-o fostul primar Ciuhandu: 12 miliarde de lei. Dar de atunci a tot crescut contribuția orașului la Bugetul de stat.

Timișorenii subvenționează, fără să știe, și termoficarea în București. Elcen, compania care furnizează agent termic în București, este companie națională, în subordinea Ministerului Energiei. Și Romgaz care dă în acest moment gaz către Elcen, la un preț de 150 de lei MWh, de 4 ori mai mic decât plătește Timișoara pentru gaz, este tot companie națională în subordinea Ministerului Energiei.

Timișorenii plătesc practic căldura și apa caldă în București, dar Bucureștiul, respectiv Guvernul României condus de PNL, nu a ajutat cu nimic Colterm anul acesta deși primarul Dominic Fritz a transmis 3 solicitări până în prezent.

La sfârșitul lui aprilie, Fritz a solicitat Guvernului României 45 de milioane lei pentru Colterm. Din acești bani Colterm ar fi putut să plătească certificatele verzi pentru CET Sud, pentru 2020. Primăria plătește și azi certificatele verzi luate prin credit, în 2019.
Deși președintele CJ Alin Nica s-a lăudat că a rezolvat la Guvern ca Timișoara să primească acești bani pentru apă caldă și căldură, banii nu au venit niciodată. Cererea a fost îngropată în birourile de la Palatul Victoria.

În august, împreună cu alți primari, Dominic Fritz a solicitat Secretariatului general al Guvernului o întrevedere pe tema creșterii iminente a prețului la gaz de care sunt afectate 27 de municipii din România. Prețul la gaz nu explodase încă. Guvernul a acordat primarilor prima întrevedere pe această temă în octombrie!

În septembrie, Primăria Timișoara a solicitat Guvernului 106 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru Colterm, pentru a putea susține creșterea de preț la gaz. Timișoara a primit 0 lei de la Guvernul condus de Florin Câțu.

În octombrie, împreună cu alte municipii din România, Timișoara a solicitat din nou 351 de milioane de lei din Fondul de rezervă, care există tocmai pentru situații de urgență, cum este furnizarea căldurii și apei calde. Până în prezent Timișoara nu a primit niciun răspuns.

În anii trecuți, guvernele României au acordat un sprijin substanțial pentru Colterm.

În 2013 Guvernul condus de Victor Ponta ștergea datoriile de 68 de milioane de lei ale Colterm. În 2015, după ce E.ON a tăiat gazul pentru Timișoara, administrația Robu a primit 50 de milioane de lei de la Guvern, iar în 2018, 100 de milioane de la Guvern.

Cu toate ajutoarele guvernamentale, primarul PNL Nicolae Robu a lăsat Colterm cu datorii de 330 de milioane de lei. Și Timișoara nu a primit de la guvernul PNL nici un leu pentru căldură și apă caldă.

Autor: Radu Baicon