Radu Țoancă și Călin Dobra ar putea fi marii beneficiari ai unei posibile alianțe politico-administrative PNL-PSD

În mediile politice timișene se discută tot mai intens despre o viitoare colaborare administrativă între PNL și PSD, dacă la nivel central se va realiza mariajul dorit de Klaus Iohannis între peneliști și pesediști. Astfel, unda de șoc se va resimți pentru USR și în teritoriu, iar în Timiș cu siguranță că am putea asista la schimbarea majorităților în Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, cele două mari mize pentru orice partid politic. Oricum, relațiile dintre useriști și liberali sunt compromise de multă vreme, mai ales la nivelul primăriei Timișoara, acolo unde Dominic Fritz nu e susținut deloc de consilierii PNL.

Surse politice convergente susțin că viitoarea țintă – aflată oricum în vizorul peneliștilor – va fi viceprimarul USR Ruben Lațcău, aflat într-o permanentă luptă cu vechea gardă funcționărească a lui Nicolae Robu. Chiar dacă pe moment pare greu de schimbat viceprimarul, deoarece trebuie să voteze două treimi dintre consilieri, se pare că negocierile de culise au început, iar cel care ar putea să îi ia locul este cel mai influent consilier municipal, pesedistul Radu Țoancă, reevaluat anul trecut de conducerea PSD Timiș, după ce a parcurs un stagiu în echipa lui Nicolae Robu, care l-a promovat director în primărie. Dar, pentru că domnul Țoancă știe foarte bine toate culisele municipalității, cu siguranță are prima șansă la funcție. Dacă se va întâmpla asta, atunci primarul Fritz ar fi complet izolat, iar PSD va prelua de facto primăria. Pe actualul viceprimar al PNL, Cosmin Tabără, nu îl putem lua în calcul la capitolul influență sau rol.

Același scenariu, însă mult mai simplu de pus în practică, e posibil la Consiliul Județean Timiș, condus de președintele PNL Timiș, Alin Nica, un fan declarat (stau mărturie intervențiile de la Antena 3) al alianței cu Partidul Social Democrat. Aici va fi simplu de îndepărtat vicepreședintele Moș de la USR, care ar putea să intre în opoziție. Aceleași surse politice ne-au confirmat că viitorul vicepreședinte al CJ Timiș ar putea fi Călin Dobra, fostul președinte al instituției. Printr-o astfel de manevră aproape totul se va așeza ca înainte de alegerile locale, spre bucuria marilor ‘investitori” în tinerii politicieni social-democrați și evident liberali. Nimeni nu o să îi mai încurce pe cei cuplați de ani și ani de zile la contractele cu bani publici în județul Timiș.

Autor: N. Ivan