După ce Primăria Timișoara a mai făcut rost de 15,3 milioane lei pentru Colterm, printre care trei milioane lei au provenit din fondul de salarii, consilierul local PSD Radu Țoancă a venit cu o idee inedită. Și anume, primarul Fritz să-și reducă salariul la jumătate. Altfel, pesedistul crede că edilul-șef doar dă dovadă de populism.

Primarul Dominic Fritz ar trebui să dea un exemplu și să își reducă salariul la jumătate! Anunțul primarului Dominic Fritz că va diminua cu 3 milioane de lei fondul de salarizare din primărie pentru a mai face rost de câțiva bani pentru Colterm se înscrie în seria exercițiilor de imagine de un populism rar de imaginat din partea unui politician de sorginte germană! Pentru a-și masca eșecul catastrofal în toate domeniile de activitate, administrația useristă mai speră naiv că aceste fumigene publice vor mai impresiona pe cineva si că oamenii vor uita că tot ce a fost “reformat” de oamenii noi care conduc de un an Timișoara a fost distrus: sistemul centralizat de încălzire ,curățenia, organigrama. Populismul acestui demers este evident penibil, în condițiile în care suma de trei milioane de lei ar ajunge pentru două zile de încălzire, iar perioada în care Colterm furnizează agent termic în Timișoara este de aproximativ 120-150 de zile pe sezon rece”, a afirmat Radu Țoancă.

Mai mult, consilierul local PSD a propus ca pe lângă salariul primarului, să fie redus și cel al viceprimarilor, administratorului public și al celor zece consilieri personali.

Aș fi de acord să discutăm în plenul Consiliului Local Timișoara o eventuală ajustare a veniturilor salariale ale funcționarilor publici și personalului contractual , după ce primarul va duce la îndeplinire, cumulativ, următoarele măsuri: reducerea cu 50 la sută a salariilor primarului , viceprimarilor, city-managerului și a celor 10 consilieri personali. Dacă aceștia ar lucra în sectorul privat și ar fi plătiți după performantele profesionale, ar trebui probabil să aducă lunar bani de acasă; reducerea salariului primarului va duce automat la diminuarea cu 50 la sută a indemnizației lunare a celor 25 de consilieri, de la 1.090 de lei la 545 de lei; eliberarea imediată din funcție a zecilor de angajați useriști după noua organigramă (desființată actualmente de instanță ) și a celor din instituțiile aflate în subordinea municipalității. Acești oameni, într-un procent îngrijorător de mare, sunt paraleli cu administrația publică locală, habar nu au de legislația publică și încasează degeaba salarii, mai ales că instanța a obligat primăria sa îi reangajeze pe funcționarii concediați, cărora oamenii noi le-au luat locul”, a detaliat Radu Țoancă.

În final, consilierul local PSD a precizat că ar fi nevoie ca primarul să-și reducă salariul pentru a fi credibil în ochii timișorenilor. În caz contrar, doar își face campanie ieftină.

Prea des în România diverși politicieni abili în comunicare, conștienți de faptul că bugetarii nu sunt iubiți de celelalte categorii socio-profesionale, își fac campanie ieftină cu reduceri de posturi sau de salarii în sectorul public, fără să se atingă vreodată de propriile buzunare (care se umflă tot din bani publici). Lor le este probabil greu să își imagineze că puterea exemplului personal i-ar face mult mai credibili în fața opiniei publice și chiar în ochii propriilor subalterni”, a conchis Radu Țoancă.