Tot mai mulți timișoreni sunt interesați să-și reabiliteze clădirile istorice cu sprijin de la primărie. Dominic Fritz anunță că într-o lună de când municipalitatea a redeschis Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente din Piața Traian, au avut loc peste 60 de întâlniri de consultanță cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari.

De asemenea, au fost semnate primele acorduri preliminare de cooperare, pe baza cărora pot fi parcurse următoarele etape din programul de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice, până la semnarea contractelor de finanțare.

Interesul real al proprietarilor și al ONG-uri din acest domeniu pentru patrimoniul arhitectural al orașului arată marea nevoie de colaborare între cetățeni și administrația locală. Pentru că, doar lucrând împreună putem să aducem strălucirea de altădată a cartierelor istorice ale Timișoarei. Programul de consultanță și sprijin financiar este acompaniat și de alte facilități: cei care încep lucrări de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a monumentelor istorice sunt scutiți de taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor emise de primărie. Iar, proprietarii care au executat deja lucrări de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor sunt scutiți de impozit pentru anul viitor”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei anunță că mai multe din poveștile despre clădirile istorice și personalitățile orașului vor prinde viață, după ce vor fi finanțate mai multe proiecte, precum expoziții, lansări de carte, conferințe și dezbateri, tururi ghidate, povești digitale, instalații urbane, scurtmetraje sau evenimente adresate copiilor.