Primăria Timișoara vrea să planifice mai eficient investițiile din oraș. Reprezentanții instituției anunță că fac un pas important pentru transformarea orașului într-un Smart City, prin începerea demersurilor pentru crearea machetei digitale a Timișoarei.

Această replică digitală, numită „Digital Twin”, este un instrument modern de fundamentare a deciziilor pentru oraș, datorită datelor pe care le colectează și a simulărilor pe care le poate face. În fapt, vom putea planifica eficient investițiile luând în calcul seturi de date colectate din oraș: de exemplu, nivelul de poluare, ambuteiajele în trafic, eficiența transportului public local etc. Vom putea gestiona rentabil iluminatul public. Vom avea un management eficient și modern al locurilor de parcare. Vom putea să simulăm impactul asupra poluării unei zone dacă reducem traficul motorizat și suplimentăm transportul public nepoluant sau pistele de biciclete”, a informat Primăria Timișoara.

Potrivit reprezentanților instituției, această machetă digitală este un proiect complex și de durată, primul de acest fel pentru o administrație publică din România. Iată că acum va fi lansată achiziția pentru consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale prin Macheta Digitală a Timișoarei (Timișoara Digital Twin).

Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș. De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile. Asemeni unei construcții care are componente diferite de structură, instalații electrice, de telecomunicații, rețele de apă, gaz și termoficare, macheta digitală a orașului trebuie să fie realizată cu un ”material de construcție” de calitate”, a detaliat Primăria Timișoara.

Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, primăria va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.