Noua echipa curatorială care s-a alăturat proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă. Este vorba de șapte manageri culturali și organizatori de evenimente culturale. Dominic Fritz este optimist și spune că proiectul va reînvia, după o lungă perioadă de „stagnare și derută”.

Cei șapte care formează echipa curatorială au experiențe care se completează, de la Matevž Čelik, fost director al Muzeului de Arhitectură și Design din Ljubljana, la Silviu Scrob, fost director tehnic al Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007 și manager de producție tehnică pentru festivaluri ca Electric Castle sau Summer Well. De la Oana Boca Stănescu care a creat Premiile Industriei de Carte din România, la Corina Oprea, curator de expoziții ce abordează problemele comunităților marginalizate. De la Teodora Borghoff care a contribuit la candidatura Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, la Corina Bucea, curator al unor proiecte pentru Bienala de Artă și Arhitectură de la Veneția și la Cosmina Goagea care a coordonat mai multe proiecte colaborative între arhitecți, artiști, designeri, urbaniști, premiate național și european”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a anunțat că a solicitat echipei curatoriale ca până în luna ianuarie să vină cu dosarul de candidatură revizuit, dar și cu un calendar de evenimente mari pentru anul 2023.

În același timp, lucrăm la un buget nu pentru un an, ci pentru următorii doi. Cei șapte au misiunea să reconstruiască încrederea între toți partenerii proiectului, prietenii Capitalei și timișoreni, să-l reconecteze cu oamenii și cu toți actorii culturali locali, naționali și internaționali, care doresc să se implice. Centrul de Proiecte Timișoara nu doar găzduiește Echipa Curatorială Timișoara 2023, devine un real centru de comandă prin care Primăria Municipiului Timișoara își asumă rolul de a coordona eforturile și resursele comunității locale. Ceea ce pot să garantez azi este că nu ne oprim după 2023, pentru că Timișoara Capitala Europeană a Culturii nu este un eveniment de un an, ci destinul orașului nostru”, a afirmat Dominic Fritz.