Au trecut 30 de ani de la lansarea unuia dintre cele mai bune albume rock din toate timpurile.

Achtung Baby a fost al doilea succes uriaş al U2, după The Joshua Tree, din 1987. E o producţie aproape exhaustivă, care îmbină mai multe curente şi subgenuri rock, cu o direcţie interesantă şi spre zona electronică sau chiar dance.

A fost al şaptelea album de studio, niciunul dintre următoarele şapte nu s-a ridicat la nivelul atins de Achtung Baby, chiar dacă trupa a continuat să lanseze single-uri de mare succes, colecţionând până azi peste 20 de premii Grammy.

U2 s-a impus pe scena post-punk la începutul anilor ’80 printr-un sound original, adus de maniera interesantă de a interpretare a chitaristului The Edge (Dave Evans), dar mai ales prin atitudinea protestatară a lui Bono (Paul David Hewson), solistul trupei.

Trupa şi-a păstrat componenţa, secţiune ritmică fiind asigurată de tobarul Larry Mullen Jr şi de basistul Adam Clayton. Originari din Dublin, cei patru U2 au abordat în textele lor teme cu impact social, politic.

Bono este un activist renumit pentru drepturile omului, fiind de multe ori în conexiune directă cu lideri ai planetei, de la fostul Suveran Pontif Papa Ioan Paul al II – lea până la Barack Obama.

Preluare foto: u2.com