Timișoara, precum și celelalte orașe din România care mai au sisteme de termoficare, pot să ia mai ușor un împrumut din trezoreria statului pentru a plăti din facturi, astfel încât abonații să aibă căldură și apă caldă. Raoul Trifan, senator USR de Timiș, a anunțat că, luni, a trecut în Senat o inițiativă legislativă utilă pentru Timișoara, și nu numai.

Nu putem risca să lăsăm orașele fără căldură în miezul iernii! Ieri a trecut de Senat o inițiativă legislativă utilă Timișoarei și altor 24 de municipii care ar putea avea nevoie de soluții de urgență pentru finanțarea termocentralelor. Am inițiat acest proiect alături de colegele mele Silvia Dinică și Oana Cambera, pentru a permite primăriilor să se împrumute din Trezoreria Statului pentru finanțarea cheltuielilor necesare funcționării sistemelor de termoficare. După ce inițiativa va trece și de Camera Deputaților și va fi promulgată, administrațiile locale vor avea o plasă de siguranță în caz că se ajunge la situația în care vor fi necesare astfel de împrumuturi. Este o soluție temporară, imperfectă, dar este o soluție necesară din cauza exploziei prețurilor la gazele naturale și preferabilă alocărilor discreționare de sume din fondul de rezervă”, a afirmat parlamentarul de Timiș.

Raoul Trifan anunță că statul român are bani pentru a ajuta sistemele de termoficare din țară. Și anume, aproximativ 400 de milioane de euro.

Bani există. Statul român stă pe 400 de milioane de euro care zac nefolosite în conturile unei societăți denumite Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Acești bani au fost câștigați în anul 2017 într-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva companiei ENEL și ar trebui folosiți exact pentru proiecte de retehnologizare a termocentralelor din România”, a precizat senatorul de Timiș.