Deep Purple lansează vineri, 26 noiembrie, primul album din carieră alcătuit exclusiv din piese scrise și interpretate de alți artiști – Turning to Crime. Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Steve Morse și Don Airey au produs între 2013 și 2020 o trilogie de albume, vândute extrem de bine în lumea întreagă, cucerind topurile muzicale. „Now What”, „inFinite” și „Whoosh” au fost cumpărte de peste un milion de fani și au ocupat mai mult de 40 de poziții în Top 10 în clasamentele de profil din diferite țări.

Deep Purple este una dintre cele mai longevive trupe din istoria rock-ului, debutul fiind în anul 1968, când alături de Led Zeppelin și Black Sabbath au pornit un pionierat în muzica rock, pe care au transformat-o în Heavy Metal. De-a lungul timpului, formația a cunoscut multe schimbări de componență, tobarul Ian Paice fiind singurul care a rămas în permanență pe postul său, fiind urmat ca vechime de basistul actual Roger Glover și de Ian Gillan, cel care a asigurat cu mici perioade de pauză vocea Purple. Nume mari au contribuit la succesul acestei adevărate uzine de creație, David Coverdale, Joe Satriani, Joe Lynn Turner, Glenn Hughes. Marele chitarist Ritchie Blackmore, fondator, a preluat în anii ’70 controlul trupei și a dus-o spre zona rock-ului metalic, depășind sfera clasică impusă de regretatul claviaturist Jon Lord. La momentul respectiv vocea era asigurată de Rod Evans.

Din trunchiul acesta muzical s-au desprins și alte proiecte care au devenit ulterior nume de referință în rock, Rainbow – Ritchie Blackmore, Whitesnake – David Coverdale. Fostul chitarist Purple a pus bazele Rainbow alături de una dintre cele mai bune voci heavy metal, Ronnie James Dio, un american care a colaborat bine și cu alți britanici, fiind o perioadă vocea Black Sabbath. Ulterior, Dio își lansează propriul band; din păcate se stinge în 2010.

Deep Purple a concertat de mai multe ori în România, la București și Cluj Napoca în formula actuală care e funcțională de mai bine de 20 de ani. Cu siguranță noul album va continua linia de succes ale celor peste 30 de producții de studio și live semnate Deep Purple.

Preluare foto: ultimateclassicrock.com