Primăria Timișoara o ia pe urmele celor de la Consiliul Județean Timiș și anunță că vrea buget participativ. Asta înseamnă că noua conducere a instituției îi va consulta pe cetățeni cu privire la modul de cheltuire a unor sume de bani.

Timișoara decide! s-a născut din ideile, soluțiile și nevoile pe care timișorenii le-au formulat în întâlnirile pe care le-am avut cu ei, în cartiere sau cu alte ocazii. Este primul program de bugetare participativă al Timișoarei, un instrument prin care cetățenii vor putea propune și decide proiectele prioritare pentru cartierul lor. Transferăm, astfel, către cetățeni responsabilitatea deciziei pentru o parte din bugetul Timișoarei, pentru anul 2022. Venim cu mai multe noutăți: întreg procesul se va derula pe o platformă online care a fost creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, vom organiza ateliere de informare și formare a cetățenilor care doresc să depună proiecte și vom avea alături de noi oameni din societatea civilă, care ne vor ajuta să monitorizăm corectitudinea desfășurării programului”, a declarat Dominic Fritz.

Potrivit primarului Timișoarei, pentru anul viitor este propus un buget de trei milioane de lei, din care ar putea fi finanțate zece proiecte care sunt propuse de cetățeni.

Proiectele trebuie să fie din domeniile mobilitate urbană, recreere, reducerea poluării, îmbunătățiri aduse comunității și digitalizare. După ce vor fi votate de cetățeni, proiectele vor fi incluse în bugetul local, urmând să fie implementate prin grija aparatului de specialitate al primarului, fie în anul în curs, fie anul următor dacă sunt proiecte foarte complexe care au nevoie de perioade mai lungi pentru punerea în practică”, a explicat Dominic Fritz.

Regulamentul programului este în consultare publică începând de astăzi, astfel că timișorenii pot veni cu recomandări. Mai multe informații găsiți AICI, iar proiectul regulamentului îl puteți citi AICI!