Moment important pentru transport public în comun din Timișoara. În această seară, primul tramvai nou, de mari dimensiuni, a fost pus în circulație pe linia 1. De asemenea, tot astăzi a ajuns la Timișoara și cea de-a doua garnitură modernă realizată în Turcia, cu care ne vom putea plimba în perioada imediat următoare. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, spune că noul tramvai este cel mai modern din lume.

Mă bucur foarte mult că am ajuns în acest moment. Astăzi, iată că acest tramvai va circula și în Timișoara. Și al doilea tramvai a ajuns deja și sper că și el va circula în curând în Timișoara. Nu am cumpărat un tramvai din catalog, ci unul care a fost dezvoltat pentru nevoile Timișoarei. Aceste tramvaie sunt cele mai moderne din lume, este cel mai nou ce găsești pe piață, au autonomia cea mai mare din lume și sunt accesibile persoanelor cu dizabilități. Este un vis care a început la un moment dat pe hârtie, iar acum se manifestă prin acest tramvai real cu care putem circula. Este visul unui transport în comun în Timișoara care să fie din nou coloana vertebrală a comunității noastre”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei spune că de acum încolo, în fiecare lună vor ajunge în capitala Banatului câte două tramvaie noi. În total, Timișoara va primi 21 de garnituri noi, termenul final de livrare fiind octombrie 2023.

Termenul de livrare al tramvaielor este octombrie 2023, dar am avut discuții cu reprezentanții producătorului, cărora le-am spus că ar fi ciudat să vină toate cele 21 de tramvaie în octombrie 2023 și le-am propus să le livreze în funcție de cum le termină în fabrică. Există posibilitatea să cumpărăm mai multe, după ce primim cele 21 tramvaie. Dar vrem să vedem dacă timișorenii sunt un client mulțumit. Îi invit pe timișoreni să testeze acest tramvai”, a explicat Dominic Fritz.

Cele 21 de tramvaie noi sunt cumpărate în cadrul unui proiect european care are o valoare de aproape 45 de milioane de euro.

În sfârșit, vedem cu toții primele tramvaie care fac parte dintr-un proiect mai amplu de renovare a Timișoarei, și nu numai. Aș dori să vă uitați la acest tramvai și ca un factor de exprimare a calității vieții în orașul nostru, ca un factor de securitate și ca un factor care va reduce poluarea din oraș. Proiectul în cadrul căruia sunt cumpărate cele 21 de tramvaie are o valoare care se apropie de 45 de milioane euro, din care o mare parte vin din surse europene – 85%, Guvern – 13% și Primăria Timișoara – 2 %. Pe lângă tramvaie noi, este nevoie și de o infrastructură adecvată. Aceste tramvaie vor circula pe rute deja reabilitate. Sunt introduse în aceste tramvaie tehnologii de ultimă generație”, a afirmat Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.