În urmă cu 32 de ani, la data de 15 decembrie 1989, la Timișoara începea lupta pentru libertate. În această zi, mai mulți enoriași ai bisericii reformate s-au adunat în fața casei parohiale în care locuia pastorul Laszlo Tokes, pe str. Timotei Cipariu, care urma să fie evacuat.

15 decembrie 1989. Numărătoarea inversă pentru regimul Ceaușescu a început. Mai avea 9 zile. În această zi, pastorul reformat Tokes Laszlo urma să fie evacuat. Câțiva credincioși veniseră de dimineață ca să fie alături de el când sosea executorul judecătoresc. Dar acesta nu a mai venit. (…) Seara, pe lângă enoriași, se vor alătura și un număr de rockeri timișoreni, dar și cetățeni obișnuiți. Unul dintre ei a fost și Mircea Chinezon. Organele de ordine vor încerca să execute arestări, dar rockerii reacționează violent. Printre aceștia familia regizorului Iordănescu, Ștefan soțul, la acea dată regizor șomer și soția, Ildiko, fostă membră a bandurilor Garaboncias și Metropol. Unul dintre securiști este bătut, dar violențele nu se extind. Regimul își trăia ultimele zile”, povestește revoluționarul Adrian Kali, în prezent. profesor de istorie.

În scurt timp, protestul s-a extins în toată Timișoara. În seara zilei de 15 decembrie, oamenii s-au retras, dar au revenit a doua zi în Piața Maria într-un număr și mai mare.

Izbucnirea Revoluției Române este marcată printr-o serie de evenimente care au loc la Timișoara, astăzi. Astfel, Primăria Timișoara informează că de dimineață a fost prezentat, la Universitatea de Vest, blogul „Revoluția de la Timișoara – după 30 de ani”. De la ora 15.00, la Casa de Cultură este organizat vernisajul unei expoziții de fotografii realizate de Constantin Duma.

De asemenea, la ora 17.00, are loc „Marșul Libertății -Omagiu celor căzuți”, pe traseul Piața Maria – Piața Victoriei – Operă – Catedrală. Totodată, de la ora 18.00, în Piața Libertății se desfășoară un concert de colinde susținut de Corul Avocaților și orchestra Maggiore, iar de la ora 19.00, un concert de muzică de cameră, la Biserica Sfânta Ecaterina.