Este zi de doliu la Timișoara, astăzi. La data de 17 decembrie 1989, au murit primii oameni pe străzile orașului pentru libertatea noastră. Gloanțele au secerat zeci de vieți în această zi, în urmă cu 32 de ani.

Nicolae Ceauşescu convocase o teleconferinţă cu activul de partid şi de stat din judeţe şi anunţase că a dat ordin să se tragă. „Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!”, preciza Ceauşescu. În Timișoara se aud primele focuri de armă, până după miezul nopţii având loc lupte de stradă între civili şi militari şi fiind incendiate TAB-uri, tancuri şi magazine. De asemenea, pe treptele Catedralei, un grup format din copii şi tineri civili încep să scandeze: „Jos Ceauşescu!”, „Libertate!”, „Vrem o ţară liberă!”. În seara aceleiași zile de 17 decembrie, o coloană de manifestanți a fost atacată de soldați înarmați cu arme Kalashnikov în zona Podului Decebal. Au murit 5 persoane și au fost rănite 34. În noaptea ce a urmat, Timișoara a fost sub asediu, pe străzile lăsate intenționat în beznă având loc un adevărat măcel. S-a tras cu muniție de război timp de 12 ore încontinuu. Bilanț final: 66 de morți, aproape 200 de răniți”, a informat Muzeul Național al Banatului.

La Timișoara, astăzi, au avut loc mai multe acțiuni pentru a marca evenimentele tragice petrecute în urmă cu 32 de ani. Astfel, de dimineață a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor martiri, la Catedrala Mitropolitană, la care au participat și Alin Nica, șeful CJ Timiș, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei. De asemenea, au fost depuse coroane la Monumentul Crucificării. Totodată, în Cimitirul Eroilor s-a desfășurat o slujbă de pomenire a eroilor Revoluției, cu depunere de coroane și parastas.