Primăria Timișoara nu are bani să asigure co-finanțarea pentru două proiecte europene importante, astfel că ia un credit. Reprezentanții instituției anunță că a fost semnat, joi, un acord de finanțare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Acordul prevede un împrumut pentru 20,3 milioane euro, prin care vor fi acoperite cheltuielile neeligibile și partea de co-finanțarea a primăriei pentru două proiecte din fonduri europene. Este vorba de înnoirea flotei de tramvaie și reabilitarea liniei 5 – Calea Bogdăneștilor.

De asemenea, vom primi asistență din partea BERD și pentru actualizarea planului de mobilitate (PMUD), realizarea unui studiu de optimizarea a liniilor de transport pentru a acoperi întregul oraș și realizarea unui plan „tailor-made” pentru a transforma Timișoara într-un oraș verde. Ne bucurăm de încrederea pe care ne-o conferă BERD prin acest acord care va aduce Timișoara mai aproape de a fi un oraș verde din punct de vedere al mobilității. Este un semnal puternic că orașul dorește cu adevărat reformă pe acest sector”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Împrumutul are o marjă de 1,15% pe an și o dobândă care rezultă din suma acestei marje cu rata interbancară (Euribor), care este în acest moment în teritoriu negativ.