Primăria Timișoara vine cu vești de pe șantierul turnului de apă din zona Iosefin, care va fi transformat în centru cultural. Asta în condițiile în care reprezintă unul dintre obiectivele majore ale proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Lucrările de reabilitare a turnului de apă au început în această toamnă, iar stadiul lor se apropie de 10%.

În acest moment se lucrează atât în interior, cât și în exterior la consolidarea fundațiilor. Au fost realizate săpături pentru ca forma proiectată să fie accesibilă oricărui vizitator, cu rampă circulară în jurul turnului. În interior se lucrează la curățarea balustradei de vopseaua degradată și de rugină, pentru a fi revopsită ulterior. Pereții de la bază vor avea un strat adițional de beton armat pentru consolidare, iar în interiorul Turnului de Apă din Iosefin vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere”, a informat Primăria Timișoara.

La finalul reabilitării, turnul va fi preluat de Asociația Prin Banat, care a gândit deja un program de 120 de evenimente cu scopul de a reanima cartierul Iosefin. Proiectul este finanțat cu bani norvegieni, în cadrul Programului Ro-Cultura.

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore, în caz de avarii sau de lucrări la rețeaua de apă.

Valoarea contractului de execuție este de 7,6 milioane lei, cu TVA inclus, iar durata lucrărilor este de 15 luni.