Primăria Timișoara se pregătește să modernizeze spațiul public din zona Dacia, astfel că a lansat o licitație publică pentru întocmirea fazei de documentație tehnică. Dominic Fritz anunță că în acest cartier va fi implementată o strategie în premieră.

Am lansat licitația pentru modernizarea spațiului public din zona Dacia, faza de documentație tehnică. Este primul proiect de acest tip în Timișoara, în care gândim integrat modernizarea unui întreg cartier de locuințe, plecând de la nevoile celor care locuiesc aici, pentru spațiu verde de calitate, zone de recreere și odihnă în aer liber sau modalități sigure de deplasare. Vrem să facem trecerea de la un cartier în care autoturismul este prioritar, la un cartier pentru oameni. Cartierul are toate funcțiunile de bază, necesare celor care locuiesc aici: grădinițe, școli, piață, biserică, zone pentru practicarea sportului, parc – însă, calitatea spațiului public lasă mult de dorit. Sunt mai multe mașini, decât oameni, pe spațiul public”, a declarat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz spune că o atenție deosebită va fi acordată în vederea amenajării de spații pentru petrecerea timpului liber, dar și pentru încurajarea mersului pe jos în interiorul cartierului.

Pornim de la general spre detaliu: o mai bună utilizare a străzilor, cu delimitări clare între spațiul carosabil, locuri de parcare, piste pentru bicicliști, trotuare, spațiu verde. Unde și cum parcăm: inclusiv identificarea unei locații pentru amenajarea unei parcări subterane și realizarea de parcări înierbate. Cum creștem atractivitatea spațiului public: noi scuaruri și piațete, amenajarea de mici zone unde cei care locuiesc în cartier să poată face mișcare, cei mici să aibă mai multe locuri de joacă și pentru cei vârstnici, spații de odihnă și recreere, dotate cu mobilier stradal și zone verzi. Proiectul va stabili și detaliile: tipuri de pavaj și de mobilier urban care să se preteze caracteristicilor cartierului sau care sunt tronsoanele care în acest moment nu au umbră, pentru a planta arbori. Vrem să încurajăm mersul de pe jos în interiorul cartierului și utilizarea transportului public și mersul cu bicicleta pentru deplasările în oraș. Asta înseamnă că vom acorda o atenție sporită siguranței pietonilor și a bicicliștilor, precum și accesibilizarea străzilor pentru cei cu mobilitate redusă”, a detaliat primarul Timișoarei.

Pentru implementarea proiectului, Primăria Timișoara vom solicita fonduri europene prin noul Program Operațional Regional. Anunțul de licitație pentru proiectare este publicat pe SEAP și așteptăm ofertele până în 9 februarie 2022.