După numeroase presiuni făcute de primarul Dominic Fritz, Simona Neumann a decis să-și dea demisia din funcția de director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Vă scriu cu emoție și responsabilitate pentru proiectul pe care l-am coordonat în ultimii nouă ani în calitate de director executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, dorind să vă informez că astăzi am trimis Președintelui Consiliului Director al Asociației, domnul Dominic Fritz, preavizul în vederea demisiei mele, urmând ca raportul meu contractual cu Asociația să înceteze începând cu 25 ianuarie 2022. Precizez că este alegerea mea personală la care am reflectat îndelung. Proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii s-a confruntat în ultimii doi ani cu un climat de nesiguranță, caracterizat adesea prin decizii pripite și chiar contradictorii cu angajamentele luate în perioada în care orașul participa la concursul pentru titlul european sub umbrela asociației”, a transmis Simona Neumann, în cadrul unei scrisori publice.

Neumann spune că a muncit aproape un deceniu pentru acest proiect, dar acum nu mai are nicio motivație. De asemenea, fostul director al asociației critică noua conducere a Primăriei Timișoara, pentru modul în care gestionează acest proiect.

Nimeni nu va putea șterge cu buretele rezultatele asociației, ale comunității timișorene și ale partenerilor europeni. A venit timpul ca responsabilii proiectului să ia în considerare obiectivul final – anul 2023 și cei care urmează – pentru a valorifica această oportunitate unică pentru oraș. În anul capitalei culturale Timișoara va trebui să facă față cu succes și unui public european, iar pentru acest lucru va fi nevoie mai degrabă de decizii constructive, luate cu onestitate și serenitate operațională redescoperită, decât de „salvatori” cu o viziune distorsionată asupra trecutului și una, deocamdată, neclară în ceea ce privește viitorul imediat”, a precizat Simona Neumann.

Totodată, fostul director al asociației mai spune că „timpul este acum elementul critic și nu mai trebuie irosit în discuții sterile. (…) În încheiere, vă doresc un an 2022 prosper, iar 2023 – anul capitalei europene a culturii – să fie ceea ce am visat împreună cu aproape un deceniu în urmă: un nou început în istoria Timișoarei”.