Anul care se încheie peste câteva zile a fost unul marcat, la Timişoara, de războiul tuturor politicienilor de rit vechi împotriva primarului ales cu un vot zdrobitor. Dominic Samuel Fritz a reprezentat o adevărată revelaţie politică reuşind să îl bată la scor pe Nicolae Robu, un primar care a lăsat municipalitatea cu o serie de probleme grave nerezolvate.

După două mandate în care a căpuşat primăria de prieteni, amici, atârnători şi atârnătoare cu carnet PNL, profesorul Robu a fost trimis la plimbare de tânărul neamţ venit în Banat cu mai bine de un deceniu în urmă. Nu amintim aici scandalurile, descinderile de la DNA, extinderea reţelei interlope spre anturajul intim generat în jurul lui Nicolae Robu. Grav pentru timişoreni e faptul că primarul penelist a întreţinut vechea echipă ciuhandistă, care a condamnat Timişoara la statutul de târg provincial.

Prima măsură luată de noul primar a vizat destructurarea reţelei vechi de directori şi şefi din primărie, moment în care s-a declanşat un atac pe toate fronturile împotriva lui Dominic Fritz. Probabil că primarul USR a fost conştient că doar dacă îi va trage pe linie moartă pe cei care controlează de ani de zile lucrurile în administraţia locală va reuşi să schimbe ceva în bine.

Însă cu siguranţă nu a anticipat ce va urma. Primii care l-au lăsat în off-side pe Fritz au fost cei care teoretic îi sunt parteneri de alianţă, peneliştii. Deşi PNL Timiş are un viceprimar, în Consiliul Local Timişoara acest lucru nu se simte, deoarece primarul e mereu contrat de consilieri cu care se află în alianţă. Din punct de vedere mediatic, Dominic Fritz e atacat în permanenţă de penelişti, inclusiv de parlamentari PNL de Timiş. Sigur că e de notorietate faptul că unii dintre aceştia au interese majore în privinţa circuitului banului public în natură.

Va urma

N. Ivan