Copiii din România supuși abuzurilor vor fi mai bine protejați. Guvernul României a lansat, în această săptămână, numărul unic gratuit 119, destinat semnalării tuturor situațiilor în care sănătatea și siguranța unui copil este pusă în pericol.

În aceste condiții, și autoritățile din județul Timiș s-au pregătit pentru a putea prelua sesizările care vor veni.

Astfel, la nivelul DGASPC Timiș este funcțional, începând din 5 ianuarie 2022, numărul unic 119, la care poate suna, 24/24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol. La nivelul DGASPC Timiș există o echipă specializată care răspunde la acest număr de telefon și care utilizează o platformă digitală integrată, interconectată cu numărul 112”, a informat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

Conform reprezentanților instituției, fiecare apel este preluat și gestionat pe baza unor proceduri specifice, apelurile fiind transferate, în funcție de problematică, către echipele mobile de intervenție specializată din cadrul direcției. Acestea sunt formate din specialiști în protecția copilului, care intervin în timp real, la orice oră a zilei, pentru a rezolva fiecare caz sesizat.

În situațiile de risc imediat la adresa vieții copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgență 112, care preia cazurile în regim special, iar în situațiile în care copiii au nevoie de suport psiho-emoțional, ei sunt puși în legătură cu echipa de psihologi, care va face o primă evaluare a cazului, oferind copilului consiliere și, în funcție de situație, va propune includerea lui, eventual și a familiei, într-un program de consiliere psihologică. Centrul unde funcționează numărul unic 119 beneficiază de susținere logistică din partea STS, fiind dotat cu tot echipamentul necesar pentru buna gestionare a activității, iar Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție a elaborat procedurile interne de gestionare a apelurilor”, a transmis DGASPC Timiș.