Nicio ședință a Consiliului Local Timișoara fără circ. Aleșii locali s-au obișnuit să se certe ore în șir pe marginea proiectelor de hotărâre supuse votului în plen. Acest lucru s-a întâmplat și marți seara, când consilierii locali s-au contrat aproximativ două ore și jumătate pe tema înființării unei unități de achiziții publice centralizate în cadrul Primăriei Timișoara.

Dan Diaconu, consilier local PNL, a atras atenția că nu se justifică din punct de vedere economic, raportat la cifrele prezentate în documentația proiectului, înființarea acestei unități sub formă de SRL.

Pe de altă parte, reprezentanții USR au precizat că se vor face economii între 15 și 20% prin această unitate, care va percepe un comision cuprins între 2 și 2,5%.

Lucrez de 11 ani la Agenția Austriacă Federală de Achiziții. Primăria Timișoara a fost selectată pentru a beneficia de asistență tehnică în vederea înființării acestei unități care aduce o sumedenie de avantaje: realizarea de economii de preț, profesionalizarea achizițiilor publice, degrevarea autorităților contractante de anumite sarcini legate de achizițiile publice. Sunteți prima primărie din România care va avea o unitate de achiziții publice centralizate. Nu s-a inventat roata aici, ci astfel de unități există de foarte mult timp în țările din UE”, a afirmat Dana Mitea, consultantul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice în implementarea acestui proiect de înființare a unităților centrale de achiziții la nivel național.

Viceprimarul Ruben Lațcău a luat cuvântul pentru a-i certa pe consilierii locali care se opun, pe motiv că „vrem ca achizițiile publice să fie ținute sub o pătură groasă, să nu vedem ce se întâmplă. Sper, dragi colegi de alianță, să nu uitați că sunteți votați de cetățeni să și faceți treabă, nu doar să bifați punctajul de la partid dat de domnul de la Sânnicolau Mare”. Dan Diaconu nu s-a lăsat mai prejos și i-a transmis viceprimarului Lațcău că deși este nou în politică, afirmațiile cu privire la statul paralel, pe care le-a făcut la început de an într-o postare pe Facebook, „parcă ieșeau din gura domnului Dragnea”.

Veniți cu tot felul de fantome și porumbei să vă achitați datoriile din campania electorală. Dvs. chiar faceți următorul episod din Las Fierbinți în plenul Consiliului Local Timișoara?”, a declarat, nervos, Simion Moșiu, consilier local PNL.

“Timișoara dă încă o dată tonul schimbării mentalității birocratice și face un nou pas în implementarea reformei administrative de care avem atât de mult nevoie. Înființarea UCA prima dată la Timișoara este o dovadă a încrederii de care ne bucurăm la nivel central și va marca începutul unor economii semnificative atât de timp, cât și de bani la nivelul bugetului local. Pasul următor va fi să atragem profesioniști în cadrul acestei unități, oameni care prin experiența și reputația lor să atragă și alte instituții publice și administrații locale în acest parteneriat”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În cadrul unității ar urma să lucreze șase persoane, pentru început.