Nu se lasă! Autoritățile din județele Timiș și Caraș-Severin nu renunță la ideea de a moderniza calea ferată Timișoara – Reșița și introducerea unui tren-tramvai între cele două orașe. Astfel, miercuri, la Reșița, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Ioan Popa, primarul Reșiței, și Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, au semnat contractul pentru întocmirea documentației tehnice necesare reabilitării și modernizării infrastructurii feroviare Reșița Nord – Timișoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră.

Fiecare din cele patru instituții contribuie cu circa jumătate de milion de euro la finanțarea documentației, bani care vor fi recuperați prin PNRR. Perioada de elaborare a documentației tehnice și pentru accesarea de fonduri pentru execuția lucrărilor este estimată că va fi de un an, iar apoi ar mai fi nevoie de încă patru ani pentru realizarea lucrărilor de modernizare.

Gândiți-vă că urcați în tren cu bicicleta personală, aveți timp să răsfoiți presa online, ajungeți la Timișoara sau la Reșița, coborâți în gară, vă urcați pe bicicletă și ajungeți în timp util, la școală sau la locul de muncă sau în drumeție. Pare un vis îndepărtat? Cu cooperare, îndrăzneală și finanțarea potrivită, visurile chiar pot deveni realitate. Le mulțumesc primarului Ioan Popa pentru că ne-a făcut părtași la această călătorie, într-un tip de parteneriat inovator la nivel regional și miniștrilor Cătălin Drulă și Cristian Ghinea pentru că au făcut posibilă această călătorie, incluzând proiectul înnoirii tronsonului Reșita – Voiteni în PNRR și asigurându-i, astfel, finanțarea”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

De asemenea, Alin Nica, șeful CJ Timiș, a precizat că acest proiect este deosebit de important în vederea atragerii a cât mai mulți turiști în Banat.

Pentru a atrage cât mai mulți turiști, pregătim unirea Banatului de munte cu Banatul de șes prin intermediul unui tren rapid pe hidrogen. (…) Ne dorim ca pentru traseul de cale ferată modernizat să achiziționăm trenuri cu hidrogen, de timp train – tram, deoarece legătură dintre Timiș și Caraș trebuie să fie una rapidă, prietenoasă cu mediul și potrivită timpurilor în care trăim. Pentru România, va fi prima investiție de acest gen, un pas istoric în reducerea emisiilor de bioxid de carbon, iar personal, cred că această soluție de mobilitate curată va dovedi că tranziția energetică către zero emisii directe este posibilă și foarte aproape”, a afirmat Alin Nica.