Un moment important a avut loc joi în Serbia. În orașul Novi Sad a avut loc deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022. La eveniment au participat și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, dar și Marian Vasile, administratorul public al județului Timiș, care au dorit să ia lecții în organizarea Capitalei Culturale.

Mă aflu la Novi Sad, oraș înfrățit cu Timișoara, care de astăzi este Capitală Europeană a Culturii. Prima întâlnire oficială a fost cu primarul orașului Novi Sad, Miloš Vučević, care mi-a împărtășit experiența lui în pregătirea acestui titlu. La fel ca Timișoara, și Novi Sad a trecut prin multe greutăți până acum, dar, cu ajutorul comunității a reușit să le depășească și sunt convins că va fi una din capitalele culturale europene de succes. Am mai discutat cu Miloš Vučević și despre oportunitățile de colaborare între cele două orașe și l-am invitat să viziteze Timișoara. Novi Sad este un oraș frumos, care merită vizitat de cât mai mulți timișoreni mai ales în acest an și sunt sigur că și Timișoara va găzdui numeroși turiști sârbi anul viitor. Avem multe lucruri care ne apropie cultural și istoric, iar acum avem și șansa de a construi multe proiecte împreună”, a declarat Dominic Fritz.

De asemenea, Marian Vasile a precizat că vizita la Novi Sad este foarte importantă, în condițiile în care Timișoara va deține anul viitor titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, a afirmat Marian Vasile.