Primăria Timișoara a ajuns din nou la fundul sacului. S-au terminat banii alocați de Guvern în toamnă pentru Colterm, astfel că societatea de termoficare a Timișoarei se află din nou în impas, fiind aproape în imposibilitate de a mai plăti facturile la gaz. În aceste condiții, timișorenii primesc căldură cu porția, iar apa caldă va fi oprită pe timpul nopții.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, spune că instituția pe care o conduce nu are de unde să plătească facturile uriașe la gaz, astfel că a cerut din nou sprijinul financiar al Guvernului. În caz contrar, există riscul ca timișorenii să rămână din nou fără căldură și apă caldă chiar în mijlocul iernii.

Astfel, luni, Dominic Fritz a transmis o scrisoare deschisă premierului României, Nicolae Ciucă, dar și parlamentarilor de Timiș.

Timișoara și celelalte orașe cu încălzire centrală au nevoie de sprijinul Guvernului și al tuturor forțelor politice, de urgență. În cursul zilei de azi am transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă și parlamentarilor de Timiș pentru a ne susține în demersurile noastre de a continua furnizarea căldurii și apei calde către abonații Colterm. Le mulțumesc timișorenilor care au înțeles ca trecem printr-o perioadă de criză din cauza creșterii uriașe a prețului la gaze și sunt, din taxele și impozitele lor, solidari cu abonații Colterm. Dar acest efort, care se regăsește în banii pe care primăria îi virează în conturile Colterm, nu mai este suficient”, a precizat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei susține, în scrisoarea deschisă transmisă Guvernului, că în cazul în care Colterm nu va primi sprijin financiar, ne vom confrunta cu „consecințe catastrofale”, urmând a fi afectați zeci de mii de timișoreni.

Deja, compania locală de termoficare a luat măsuri extreme la Timișoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute și restricționarea furnizării apei calde pe perioada nopții, măsură ce creează un disconfort considerabil populației. Fac apel la dumneavoastră, domnule prim ministru, să urgentați găsirea și validarea unor soluții în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgență de fonduri către administrațiile locale pentru subvenționarea costului de producere a energiei termice. România are o coaliție de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară, care îi permite să reacționeze în regim de urgență, în favoarea și beneficiul cetățenilor ei. Schema existentă de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte și nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale și sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecințe catastrofale pentru zeci de mii de cetățeni, instituții publice, școli și spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dvs”, a afirmat Dominic Fritz.