Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a postat, luni seara, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care se plânge de faptul că instituția pe care o conduce a fost nevoită să livreze, doar în luna ianuarie, aproape zece milioane de euro către Colterm.

7,1 milioane de lei, azi, iar banii ajung doar pentru câteva zile. Cu 10 milioane de euro am putea construi un campus școlar precum cel al Liceului Lenau. În fiecare lună! În 2018, Primăria transfera 10 milioane de euro către Colterm în decursul întregului an. Astăzi, această sumă nu ajunge nici pentru o singură lună de funcționare a Colterm. Nicio administrație din România, oricâte venituri ar avea, nu poate susține de una singură o termoficare centralizată în plină criză a energiei”, a declarat Dominic Fritz.

Tot astăzi, în timpul ședinței colegiului prefectural, Cristian Mîțu, directorul Colterm, a anunțat că fără ajutor financiar de la Guvern s-ar putea ajunge chiar în situația de a fi sistată apa caldă și căldura.

Din păcate, din cauza asigurării greoaie sau diminuate a fondurilor necesare achiziției gazului, lucrăm într-un regim de avarie, furnizăm agentul termic cu 40 de grade plecare din punctele termice, cu excepția anumitor instituții, în special spitale și câteva școli, unde din cauza problemelor interne de acolo și a asigurării agentului, s-au ridicat parametrii, undeva la 42-43 de grade plecare din punctul termic. Problema deosebită rămâne asigurarea financiară a contractului de gaz. Astăzi vom încheia un nou act adițional la contractul de furnizare gaz și în funcție de câți bani avem, se va prelungi contractul existent. La cărbune suntem cu un stoc de aproximativ 5.500 de tone, cu un grafic de livrare care acoperă consumul. Avem patru contracte funcționale. Nu avem datorii la plată la cărbunari și la transportatori. Problema deosebită rămâne asigurarea financiară pentru achiziția gazului. După cum știți, prețul gazului a crescut foarte mult, suntem undeva de șase ori prețul din ianuarie anul trecut, iar acest lucru este foarte greu de asigurat atât din încasările noastre, care sunt mici, încă încasăm la prețurile de anul trecut, preț neschimbat de vreo trei, patru ani. Prețul mărit de la 1 ianuarie îl vom factura la mijlocul lunii februarie și îl vom simți ca și încasări în martie, aprilie”, a declarat Cristian Mîțu.