Primăria Timișoara intenționează să modernizeze un sfert dintre stațiile de tramvai din oraș, iar un prim pas în acest sens a fost făcut recent. Concret, instituția a lansat o licitație publică pentru achiziția serviciilor de proiectare pentru modernizarea stațiilor de tramvai de pe linia 1, Gara de Nord – Stația Meteo și retur. Primăria Timișoara anunță că o singură firmă a depus ofertă, care a intrat joi în evaluare.

Este vorba despre modernizarea a 34 de stații de tramvai, care vor deveni mai accesibile. Peronul va fi adaptat la același nivel cu noile tramvaie fabricate în Turcia și va avea pavaj tactilo-vizual și zone de avertizare cu un contrast ridicat de culoare, pentru o mai bună delimitare a spațiului.

Peroanele vor fi accesibile tuturor persoanelor cu mobilitate redusă (persoane cu dizabilități, vârstnici, părinți cu cărucioare pentru copii etc.), astfel încât să le permită urcarea/coborârea din tramvai. Stațiile vor fi dotate cu sistem de supraveghere video și sistem de afișaj și informare (monitoare LCD), vizibil pe ambele fețe ale panoului de afișaj, cu informații privind timpul de sosire în stație al următorului vehicul și alte date importante privind traficul. Acesta va fi adaptat nevoilor persoanelor cu deficiențe vizuale și auditive. Vor fi amplasate sisteme de informare pentru călători, de unde aceștia pot afla traseele mijloacelor de transport (inclusiv disponibilitatea bicicletelor în stații) și vor avea posibilitatea ca validarea călătoriei să o poată face și în stație”, a transmis Primăria Timișoara.

De asemenea, stațiile vor avea panouri voltaice pentru generarea de energie, va exista opțiunea de încărcare a telefoanelor mobile, acces la Wi-Fi public și un sistem modern de achiziționare a biletelor.

Stațiile care vor fi modernizate sunt: Gara de Nord, Regele Carol I, Piața Mocioni/Sinaia, Piața Maria, Catedrala Mitropolitană, Spitalul de copii, Piața 700, Libertății, Continental, Prefectura, 3 August, Piața Traian (toate tur-retur, câte 2 stații); Prințul Turcesc, Sarmisegetuza, Lalelelor, V. Economu, V. Babeș, Meteo, UMT, Electrica, Gara de Est și Piața Badea Cârțan.

În prima etapă va fi realizată documentația tehnică și obținerea autorizației de construire. Durata de viață, solicitată prin documentație, a noilor stații este de minim 24 de ani. Perioada de realizare a documentației și proiectării este de opt luni, iar valoarea estimată a contractului se ridică la 250.000 lei, cu TVA inclus.