Sunt câteva săptămâni deja de când timișorenii abonați la sistemul de termoficare al orașului primesc căldură cu țârâita pentru că nu sunt bani suficienți pentru plata facturilor la gaz. O soluție salvatoare ar putea veni de la Ministerul Energiei, a anunțat, vineri, la Timișoara, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Vreau să fiu foarte clar: va trebui găsită o soluție inclusiv pentru municipalități, astfel încât să fie depășită această perioadă. Dar sigur și municipalitățile trebuie să facă anumiți pași. Știu că se lucrează în acest moment la Ministerul Energiei, s-ar putea să fie chiar un grup interministerial, astfel încât o soluție să poată să vină în cel mai scurt timp”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Vă reamintim că joi, Mihai Ritivoiu, noul prefect de Timiș, a făcut o solicitare către Guvern în vederea alocării a 130 milioane de lei pentru Colterm. Sorin Grindeanu spune, însă, că acești bani pot fi alocați doar din fondul de rezervă.

De asemenea, ministrul Transporturilor a criticat Primăria Timișoara pentru faptul că este singura din țară care a primit o amendă uriașă pentru că nu a cumpărat certificatele verzi necesare pentru Colterm.

Nu este o situație care să fie unică doar în orașul nostru. O soluție, și nu aș vorbi doar de Timișoara, trebuie să existe pentru toată lumea. Este clar în acest moment, pe de o parte, că există orașe care țin foarte jos prețul la gigacalorie și atunci subvenția este foarte mare, nu contribuie cu aproape nimic și atunci iau niște bani și îi mută dintr-o parte într-alta. Pe de altă parte, în plus față de anul trecut, anul acesta au sărit foarte mult prețurile la energie electrică și la gaz, deci este încă o presiune. Iar în Timișoara mai este ceva. Înțeleg că mai este în plus pe Colterm, față de alte municipalități, și acea amendă de 21 milioane euro, care, mă rog, alte municipalități nu o au. Asta este o chestiune care ține doar de Timișoara și de deciziile luate la nivel de Adunarea Generală a Acționarilor, de Consiliile de Administrație și de cei care administrează aceste lucruri”, a declarat Sorin Grindeanu.