Nu putem da crezare în totalitate zvonurilor legate de dependenţele care ar exista la vârful Externelor de la Bucureşti, dar cert e că România nu a stat niciodată atât de prost în plan extern.

Situaţia complicată din zona Ucrainei ne-a demonstrat ceea ce bănuiam foarte mulţi dintre noi: România nu are niciun rol în plan extern. Dacă nici acum, când la câteva sute de kilometri de graniţa ţării au loc mişcări masive de trupe ale armatei Rusiei, nimeni nu discută direct cu România atunci la ce să ne aşteptăm în viitor?!

În fiecare zi au loc întâlniri la vârf între lideri europeni şi americani, se organizează reuniuni în diferite formate, de la care mereu absent e Klaus Werner Iohannis. Nu e invitat niciunde. Nu apare public să transmită vreun mesaj, aflăm din presa internaţională ce se va întâmpla la noi, când vor sosi militari americani, etc.

Chiar dacă Europa va reuşi să scape de un conflict armat, e clar că zilele acestea se redesenează sferele de influenţă, se recompun sau descompun piloni de forţă politică, economică, iar toate acestea vor avea un impact uriaş, necunoscut şi pentru România. Este absolut halucinantă atitudinea oficialilor de la Bucureşti, care nu există în nicio ecuaţie. La noi s-a ajuns ca cei cu responsabilităţi şi poziţji cheie să posteze imagini care ar ilustra meniul de la dineul Putin-Macron. Rău de tot am ajuns…

N. Ivan

Preluare foto: unsplash.com